Mobil

Tilos munkaidő után e-mailben zargatni az alkalmazottakat

Kinek hiányzik az esti vacsoránál kapott főnöki email? Franciaország be is tiltja.

Sokszor eszébe jut az embernek, hogy vajon jobb volt-e akkor, amikor még nem lapult mindenkinek a zsebében egy mobiltelefon, és nem lehetett az embert a nap bármely pillanatában utolérni. Sokszor gondoljuk azt, hogy igen, sokkal jobb volt, amikor eljöttünk a munkahelyünkről, és a másnap reggeli kezdésig nem kellett tudnunk semmiről. Ám ha valahol elakadunk például az autóval, és segítséget kell hívni, akkor nagyon örülünk, hogy ott a maroktelefon.

És mi a helyzet a modern ember első számú fegyverével, az e-maillel, mellyel hajlamos akkor élni, amikor valakit nincs mersze telefonon felhívni, vagy úgy gondolja, részéről minden le van tudva egyetlen elektronikus levéllel. Mennyire tud rosszul esni, amikor már eljöttünk a melóhelyről, otthon relaxálunk a családunkkal, ám a telefon jelzi, hogy beesett a főnökünktől egy e-mail, és máris oda a nyugodt este, mert csak arra tudunk koncentrálni, hogy mi van már megint.

email

Akit ez nagyon zavar, annak megoldás lehet, ha Franciaországba költözik, ott ugyanis egy 2014-ben még csak tervezetként létező, ám mostanra valósággá váló rendelkezés értelmében munkaidő után tilos az alkalmazottakat e-mailban zaklatni. Legalábbis akkor, ha olyan cégről beszélünk, ahol legalább ötvenen dolgoznak, mert kevesebb melós esetén továbbra is mehet a munkaidőn túli levelezés.

A BBC-nek Benoit Hammon (francia nemzetgyűlés) azt mondta, hogy minden eddiginél komolyabb mértéket öltött a munkahelyi stressz, és az emberekben állandósult a feszültség, így hiába mennek haza, a munkától nem tudnak szabadulni. Az elektronikus levelezés egyfajta pórázon tartja őket, és az egyént akár oda is juttathatják, hogy összeomlik. Tehát ennek megfelelően jó lenne, ha otthon valóban otthon tudna lenni. Mit lehet erre mondani? Így van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik