Mobil

Ezek az Android N legfontosabb újdonságai

Végleges neve még mindig nincs, de a Google rendszeréről már most is egy csomó fontos újdonság kiderült, mi pedig jól összefoglaltuk.

Ha valakinek van elég ideje, kellő bátorsága és kísérletező kedve (valamint egy hatos, vagy újabb Nexus telefonja), már letöltheti a legújabb Android rendszerverzió bétáját – persze csak óvatosan, hiszen egy félkész, tesztelésre szánt verzióról van szó, ezért a napi szinten használt telefonra nem ajánlator telepíteni. De az is elég, ha most végignézzük, milyen újdonságokat találhatnak benne a tesztelők, ugyanis nyár végével érkezik a végleges változat is (persze jó kérdés, hogy a készülékgyártók mikor és melyik eszközre teszik elérhetővé). Mindenesetre íme a legfontosabb újdonságok, van köztük pár fontos.

Multitasking

Ezzel a funkcióval már rég adós volt az Android: az alkalmazások közötti váltást reformálják meg, gyakorlatilag megkapjuk a Windowsról ismert Alt+Tab mobilos megfelelőjét. A telefonok alkalmazásváltó gombját hosszan nyomva válogathatunk majd a váltás közben is szimultán működő appok között, amelyek osztott képernyőn jelennek meg. Ugyanezt a gombot duplán megpöccintve egyébként az utoljára használt app ugrik elő könnyítésképpen, ha pedig mindent be akarunk zárni, egy mozdulattal megtehetjük azt is az appváltó képernyő dedikált gombjával.

forrás: The Verge
forrás: The Verge

Értesítések

Az Android N-ben teljesen átfaragták a felső értesítési sávot, az üzenetek a kijelző teljes szélességében megjelennek, és a kisebb ikonok is jobban kihasználják a helyet. Az értesítések maguk is sokkal interaktívabbak lesznek: mindegyiket kinagyíthatjuk, és ha hosszan rányomunk egyre, kiválaszthatjuk azt is, hogy a hasonlókkal mit tegyen legközelebb a rendszer. Ha például egy rég feltelepített és a telefonon hagyott játék bizget folyamatosan az üzeneteivel, itt kiválaszthatjuk, hogy csak “csendben” jelenjenek meg, vagy akár soha ne kapjunk többet értesítést az adott alkalmazástól.

forrás: The Verge
forrás: The Verge

Beállítások

Elég rendesen átszabták a telefon tulajdonságait bigyózgató menüt is. Egyrészt a beállítások képernyőjének tetején olyan javaslatok jelennek majd meg, amiket még nem tettünk meg a telefonunkkal (ne tessék rosszra gondolni, itt olyasmit értünk, hogy ha mondjuk még nem adtunk meg saját e-mail fiókot, vagy nem engedélyeztük a hangban kiadott parancsok fogadását, akkor arra néha rákérdez a rendszer). Az egyes menüpontokban a nevek alá rövid értesítés is került, hogy kapásból lássuk, milyen beállítások érvényesek éppen, és kell-e ezzel nekünk valamit kezdenünk.

forrás: The Verge
forrás: The Verge

Virtuális valóság

Az Android N-ben megjelenik egy olyan üzemmód, amely teljes egészében VR-szemüvegre és mozgásérzékelő kontrollerre szabott felületet ad a felhasználónak. Erről bővebben külön cikkben írtunk, a lényeg az, hogy a Google Daydream megoldásával kompatibilis telefonokon lesz elérhető ez az opció, és várhatóan egy csomó gyártó VR-kellékeit tudja majd kezelni. Innentől aztán YouTube-ozhatunk 360 fokban, vagy épp futtathatunk olyan játékokat és multimédiás tartalmakat, amik kihasználják a virtuális valósághoz kapcsolódó technológiákat.

Szebb billentyűzet

Oké, ez annyira nem nagy ugrás, és aki egy kicsit is igényesen próbált gépelni telefonon, az már úgyis a SwiftKey-t használja, ami nem csak színeket és skineket kezel, de a bevitel terén is egy csomó kiterjesztett funkciót ad. Mindegy is, aki ennyire nem akar belemászni a rendszer lelkivilágába, de szeretne más színt adni a gomboknak, esetleg eltüntetni a betűk közötti szünetet, vagy épp egy fotót illesztene a gombok mögé, mostantól megteheti. Éljen.

forrás: The Verge
forrás: The Verge

Teljesítmény

A Google szerint most nagyot ugrik az Android teljesítménye, ugyanis egy új alkalmazáskezelési interfészt fejlesztettek Vulkan néven, ami főleg a telefonok grafikai vezérlőit gyorsítja fel. Emellett olyan újdonságokat is a rendszerbe építettek, amely alkalmazások futtatása közben az akku üzemidejét növeli, miközben maguk az appok akár feleakkora méretűek is lehetnek, és 75 százalékkal gyorsabban telepíthetőek.

Új emojik

Oké, talán ez a legkevésbé fontos friss fejlesztés, mindenesetre megújították a vigyorgós, bosszankodós, sírós és egyéb fejecskéket, amiket az üzenetekben használhatunk. Íme. Hiánypótló újítás, nem?

forrás: The Verge
forrás: The Verge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik