Mobil

Íme a Google legfontosabb új bejelentései

Virtuális valóság, okosabb hangvezérelt asszisztens, új Android - a Google egy tonna újdonságot jelentett be fejlesztői konferenciáján, mutatjuk a legfontosabbakat.

Bár egyesek szerint a Google a kétezres évek első évtizedének volt leginkább a legmeghatározóbb játékosa, és mostanra innovációk és a világra gyakorolt hatás terén lekörözte a Facebook, a helyzet az, hogy még mindig az internet és a kommunikáció egyik legfontosabb szereplője az egykori keresőcég. Éves fejlesztői konferenciájuk, a Google I/O minden alkalommal nagy bejelentések köré épül, idén sem volt ez máshogy. Nézzük, milyen lesz a világ a Google szerint!

VR-esen komoly platform

Ahogy a virtuális valóság egyre fontosabb divattá válik, sokan furcsállták, hogy a Google közvetlenül még nem igazán szállt be ebbe a szegmensbe. Az eleve VR-re fókuszáló Oculus után már olyan játékosok is komoly fejlesztéseket adtak ki, mint a Gear VR-t kiadó Samsung, vagy a Vive szemüveggel jelentkező HTC. A Google-nél eddig csak a “szegény ember Oculusa”, a papírból hajtogatható Cardboard volt jelen, de nem véletlenül vártak a nagy durranással. Nem (csak) konkrét eszközt fejlesztenek ugyanis, hanem egy egész platformot.

A Daydream nevű platform az idén érkező Android N rendszerre épül, és egy teljes ökoszisztémát jelent. Az alapot az Android N-t futtató telefonok jelentik majd, amelyek könnyen átkapcsolhatók lesznek “VR-üzemmódba”, ezzel speciális irányítási és megjelenítési lehetőségeket kapnak. Érzékelik majd a mozgásérzékelőket, amivel a mobilon lévő tartalmakat irányíthatjuk, például így:

google-io-02-mozgaserzekelo

A VR-módban egyes appok speciális megjelenítéssel és kezelőfelülettel rendelkeznek majd, térben kezelhető például a YouTube, a StreetView, a Google Photos, vagy maga a Play Store. Ezen kívül mások által írt appok is kaphatnak ilyen felületet, a Netflixnek például már el is készült a Daydreamre optimalizált felülete. A Google már hardvergyártókkal is egyeztetett, akik Daydream-ready telefonokkal jelentkeznek, a vonatra eddig a Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus és Alcatel nyolcas ugrott fel.

A Google saját referenciamodellt is készít VR-szemüvegből (bár a Cardboard továbbra is megmarad) és mozgásvezérlőből, de a specifikációk alapján bármilyen hardvergyártó készíthet kompatibilis megoldásokat. Az ősszel érkező Android N-ben tehát már elérhető lesz az új mód, de azt még nem tudni, mikor jelenik meg az új VR-ökoszisztéma minden eleme. Addig itt egy gyors összefoglaló videó az újdonságokról.

Allo, ki beszél?

Egy másik friss fejlesztés az Allo nevű új csevegőalkalmazás, amelyben mesterséges intelligencia is szerepet kapott. A szolgáltatásba a telefonszámunkkal jelentkezhetünk be, és összekapcsolhatjuk saját Google fiókunkkal. Egyrészt kapunk egy csomó megszokott chates funkciót, emojikat, matricákat, képbeillesztést (a fotókra akár rajzolhatunk is), valamint a szöveg méretének változtatását.

Ami viszont különlegessé teszi az Allo-t, az a Google Assistant: egy olyan mesterséges intelligencia, amely csevegő formában válaszolhat kérdéseinkre. Ha a @google nevű felhasználónak címezzük a mondanivalónkat, tulajdonképpen az Assistanthez beszélünk, akitől ugyanúgy kérdezhetünk, mint egy igazi embertől. Milyen filmeket játszanak ma este a plázában? Foglalj asztalt két személyre este hétre a sarki vendéglőbe! Ezekre úgy utasíthatjuk a segédet, mintha a csevegő túloldalán ülő, igen segítőkész személy lenne. Emellett arra is képes, hogy egy valódi személlyel folytatott beszélgetésbe ia meghívjuk, és itt közösen tegyünk fel neki kérdéseket, és akár helyettünk is válaszolhat másoknak.

google-io-03

FaceTime droidoknak

Ahogy az Apple is szétválasztotta az iMessage chat-alkalmazást és a FaceTime videotelefonáló appot, a Google is külön szolgáltatást indított az élőképes beszélgetésekre. A Duo előnye, hogy hihetetlenül egyszerűen kezelhető, és van benne pár kifejezetten praktikus funkció. Mielőtt felhívunk valakit, már rögzít egy kis élőképet a szelfikamerán, és amikor valakinél bejelentkezünk, az illető már azt látja a “csengetéskor”, hogy pontosan ki és milyen helyzetben, környezetből keresi. A telefonszámhoz kapcsolódó alkalmazás nyáron érkezik Androidra, de a bátor Google az ellenfél területén is próbálkozik, mivel a Duo iOS alá is megjelenik.

Asszisztens a telefonon túl

A Google nem csak telefonon kísérletezik új asszisztenssel: az itthon még nem kapható, ám a tengeren túlon már sikeres Amazon Echo mintájára egy Google Home nevű kis kütyüt is bemutatott: a hengeres apróság egy hangfelismerő rendszerrel és hangszóróval ellátott segéd, amely mögött ugyanúgy az Assistant intelligenciája áll. Hangos, élőszavas kérdésekre válaszol, utasításokat tejlesít.

Egyszerre több eszköz is rákapcsolódhat, akár több szobából, így a lakás információs központjává válhat. Akár azt is tudja, hogy ha szóban megkérjük, játssza le a kedvenc sorozatunk új epizódját a nappali tévéjén, akkor Chromecaston keresztül kilövi oda a Netflixről elindított filmet, de ugyanígy kérhetjük tőle, hogy a Spotifyról indítson el egy lejátszási listát és küldje a hálószoba médialejátszójára.

google-io-04

Jön az új Android

Előzeteseket már lehetett látni az Android N-ről, a tavaszi első bétában már ki lehetett próbálni az új osztott kijelzős módot, a gyorsbeállító gombokat és egy adag új emojit. Ugyan nyár végéig még mindig nem érkezik meg a végleges rendszer, azonban lett egy új bétája, amiben még több friss funkciót lehet előre megnézni. Alkalmazásonként állíthatjuk például a jelzések és üzenetek méretét, és érkezett egy újrajta kép-a-képben üzemmód is. A játékok gyorsabban futhatnak az új Vulcan rendszernek köszönhetően, amely közvetlenebbül kezeli a telefonok grafikus vezérlőjét, de a hardverizzasztóbb játékok az akkut is kevésbé merítik az optimalizáció javítása maitt. Azt még mindig nem tudni, mi lesz az új rendszer neve – N betűs édesség, de a Google még titkolózik, szerintünk még mindig a Nougat esélyes, de meglátjuk.

Órák kérdése

Az okosórák és viselhető kütyük kezelésére szolgáló Android Wear rendszer is megkapta ráncfelvarrását, az első igazán nagyot a 2014-es megjelenés óta. A 2.0-ás verzió sokat javít azon, hogy a telefonokról milyen adatok jeleníthetőek meg az órák kis kijelzőin, de az ezt futtató kütyük még több téren függetlenedhetnek a hozzájuk kapcsolódó mobiloktól. Például már önállóan követhetik a sporttevékenységeket, vagy a felhasználó helyzetét, így például egy futás követéséhez és kielemzéséhez nem kell a telefont is magunkkal hurcolni.

Van még, ahonnan ezek jöttek

A fentieken kívül további fejlesztéseket kapott a még csak kevesek által használt, de ígéretes Google Auto rendszer, amely gépjárművek beépített rendszereként működhet. Erősebb Waze integráció, USB mellett WiFi alapú kapcsolódás, valamint sokkal könnyebben fejleszthető külső alkalmazások próbálják az autógyártókat arra csábítani, hogy ezzel a rendszerrel turbózzák fel a kocsik műszerfalát.

google-io-05

Ezen felül érdekes koncepció az Android Instant Apps, amely lehetőséget ad arra, hogy egy-egy alkalmazást ne kelljen letölteni és telepíteni, ha csak ideiglenesen akarjuk használni, vagy csak egy részfunkcióra van szükségünk. Ha csak egyszer parkolunk egy adott városban, az ottani parkolási segédalkalmazás letöltése nélkül is elindíthatjuk a fizetést, és egy mutimédiás app belső videóját is megnézhetjük a teljes szoftver letöltése nélkül.

A Google tehát elég sok irányba lőtt idén, és bár több fejlesztésük még félkész, mindegyik érdekes. Persze igazán frisset nem alkottak, mindegyik újdonságuk hasonlít már meglévő megoldásra, de több esetben látszik, hogy vagy jobban, ötletesebben kalapálták össze a sajátokat, vagy a Google ereje és meglévő infrastruktúrája miatt lehetnek sikeresek. Meglátjuk, a fentiek közül melyik viszi igazán sokra, esélye mindegyiknek van vastagon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik