Mobil

Nemsokára bárki kipróbálhat félkész appokat Androidon

Hamarosan bárki tesztelheti a megjelenés előtt álló alkalmazásokat, ami egyúttal azt is jelenti, hogy stabilabban működő termékek kerülhetnek a digitális bolt polcaira.

Az alkalmazásfejlesztés egyik legfontosabb lépcsőfoka a teszt, ami annál eredményesebb, minél többen vesznek részt benne, minél eltérőbb specifikációjú eszközökkel. Nem véletlen, hogy a PC-s játékok esetében is többször találkozhatunk nyílt bétákkal, amikor a közönség a közelihez kész állapotú, már bőven játszható, de még nem a végleges terméket kapja kézbe. Ilyenkor a cél az, hogy a teszteredmények alapján finomhangolni lehessen a rendszert úgy, hogy minél kevesebb bug maradjon benne, és a végleges verzió ne produkáljon hibás képet, hangot, játékmenetet befolyásoló hibákat, és legfőképpen ne omoljék össze.

Mindez igaz a mobiltelefonok és az Android esetében is, ahol rendkívül szerteágazó hardveres tulajdonsággal rendelkező eszközök vannak a piacon, és bármely alkalmazás esetében létfontosságú, hogy mindegyiken hibáktól mentesen tudjon működni. Ezt próbálja segíteni a Google Play is azzal, hogy olyan frissítést dob piacra, melynek segítségével a felhasználókból könnyebben lehet bétatesztelő, akik aztán nem csak kipróbálhatják a még nem végleges alkalmazásokat, hanem visszajelzéssel is élhetnek a fejlesztők felé, akik így könnyebben végezhetik el a finomhangolás kényes műveletét.

google play lead google play cikk

Úgy tudni, hogy a Google mind a még megjelenés előtt álló, mind pedig a már elérhető, de új verzió kiadására készülő alkalmazások esetében biztosítani fogja a béta teszt lehetőségét, bár jelenleg még maga az erre szolgáló felület is tartalmaz egy-két hibát, amit orvosolni kell, de ez hamarosan megtörténik, és élesedik az alkalmazás a digitális boltban. Azt pedig már részletezni is felesleges, hogy egy szélesebb felhasználói bázison alapuló előzetes tesztelés a végleges kiadás előtt mennyivel tehet stabilabbá egy alkalmazást, akár játékról, akár valami másról van szó. Az pedig már csak hab a tortán, hogy így esetenként arra is lehetősége lesz az önjelölt tesztelőknek, hogy olyan appokat is kipróbáljanak, amelyeknek végleges verziója fizetős formában kerül fel az alkalmazásboltba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik