Mobil

Ilyen zseniális is lehetett volna a Windows Phone

Olyan videót mutatunk most, amitől mindenki Windows Phone-t futtató telefont akarna venni. Csak épp az a gond a dologgal, hogy ez a tervek szerint nem kerül bele a Microsoft rendszerét futtató mobilokba, csupán egy ígéretes, de elvetett fejlesztés.

A technológia némelyest azon az elven alapul, mint az Xbox konzolokhoz használt Kinect mozgásérzékelő, de annál sokkal többet tud. Ahogy a videón is látható, a telefon már azt is érzékeli, ha a kijelző előtt hadonászunk, ahogy arra is érzékeny, hol és hány kézzel fogjuk a telefont, és ehhez igazítja a kezelőfelületét.

Nagyon ígéretes például az, hogy a két kézzel fogott mobilon videólejátszás közben egy szélesebb alsó kezelőfelület bukkan fel (és az is csak akkor, ha a kijelzőhöz közelítünk a kezünkkel, egyébként eltűnik), ha viszont a készülék azt érzékeli, hogy csak egy kézzel tartjuk, automatikusan arra az oldalra mozgatja a vezérlőgombokat.

Az okostelefonok a kezdetekben úgynevezett rezisztív kijelzőket használtak, amelyeken konkrétan két réteget kellett egymáshoz nyomni az érzékeléshez (ez a ma már kezdetleges megoldás ezért érintőtollat, vagy akár valódi tollat, fogpiszkálót, vagy valami hasonlót igényelt), aztán az első iPhone környékén jött divatba a kapacitív kijelző, amelyet elég megérinteni. Azóta viszont nem sok minden változott ezen a téren, legfeljebb finomodott a technológia az Apple újdonságával, ami az érintés erejét is figyeli.

A Microsoft kutató részlegének fejlesztése épp ezért lett volna valóban forradalmi (hopp, leírtuk, pedig az ilyen szavakat mindig kimagozzuk a közleményekből, ez jól jelzi, mennyire jó ötlet lehetett volna mindez). Ott az a viszonylag kis telefon, amin a kijelző egyszerre szolgál tartalmak megjelenítésére és az eszköz kezelésére, és végre itt egy módszer, ami kicsit felszabadítja a helyet, lehetőséget ad arra, hogy a 4-6 hüvelykes képernyőt ne kelljen folyamatosan telezsúfolni gombokkal és tekerentyűkkel – na, ettől végre tényleg igazán szexi lehetett volna egy Windows-alapú telefon.

Viszont hiába került fel ez a videó csak a napokban a Microsoft Research YouTube csatornájára, a szakértők szerint ezt a fejlesztést már régóta elvetették, legalábbis abból a szempontból, hogy nem akarják beépíteni a mobil Windows rendszerekbe. Leginkább arra hivatkoznak, hogy az ilyen jellegű vezérlésre sokkal nehezebb alkalmazásokat írni, márpedig a mobil Windows egyik rákfenéje épp az, hogy a versenytárs rendszerekhez képest nagyon kevés az elérhető app.

Szóval súhajtsunk egy nagyot, engedjük el az ötletet (meg aztán hátha az Apple és a Google is megcsinálja más néven), a mobil Windows-t pedig hagyjuk szépen tovább csúszni az üzleti szakadék felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik