Mobil

Tízéves kissrác törte fel az Instagramot

Mások ilyen korukban az üres üveget viszik vissza, és bringára gyűjtenek. Jani hackerkedett és 10 ezer dollárt keresett vele.

A finn Iltalehti bulvármagazin számolt be arról a mindössze tízéves kisfiúról, aki nem elégedett meg azzal, hogy mobiljával képeket készítsen a fagyijáról, a macskájáról, vagy hasonló témákról és ezeket mindenféle szűrővel megbolondítva feltöltse az Instagramra. Ehelyett fogta magát, és addig bűvészkedett a képmegosztó szolgáltatással, míg sikerült átjutnia a védelmén, és módot talált arra, hogy a felhasználók megosztott fotói alól eltávolítsa, vagy módosítsa a kísérő szövegeket.

Miután megtalálta a betörést lehetővé tevő hibát, a kissrác levelet küldött róla az Instagramnak, akik néhány napon belül befoltozták a sérülékenységet. Ezután viszont nem sokkal jelentkezett az Instagramot is birtokló Facebook, akik megköszönték Jani munkáját, és átutalták neki (pontosabban szüleinek) azt a 10 ezer dollárt, amelyet a hasonló biztonsági problémák feltáróinak fizetnek.

Az eset pikantériája, hogy Jani hivatalosan még nem is használhatná a szolgáltatást – a Facebook és az Instagram szabályzata szerint ehhez legalább 13 évesnek kell lenni. Ehhez képest a finn kissrác és ikertestvére már többször szórakoztak azzal, hogy merő kíváncsiságból és kalandvágyból megpróbáltak betörni webes szolgáltatásokba – igaz, most volt az első eset, amikor valaki fizetett ezért, és nem is keveset.

instagram-10-eves-hacker-02

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik