Mobil

Okosóra Windows 95-tel: menő, de semmi értelme

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 05. 02. 11:00

A Windows 95-öt futtató Apple Watch a boldog békeidőket idézi, már amennyiben van türelmünk kivárni, hogy a rendszer elinduljon.

Tegye fel a kezét, aki emlékszik még a Windows 95-re, ami sokak szerint az első olyan Microsoft operációs rendszer volt, amit már normálisan lehetett használni. Most pedig az tegye fel a kezét, aki szerint van értelme ezt a 21 éve megjelent, és már egy évtizede is cikisen öregnek számító vált OS-t okosórára tenni, és görcsölni vele, hogy működjék. Képzeljék, van, aki megcsinálta.

Egy bizonyos Nick Lee ugyanis fogta az Apple Watch-t, és addig mókuskodott, mígnem sikerült rá feltennie a Windows 95-öt, hiszen ahogy írja is a videójánál, az órában lévő 520 MHz-es processzor, az 512 MB RAM, illetve a 8 GB háttértár igencsak megfelelően koncentrált erő egy aprócska eszközben ahhoz, hogy a feladat megoldható legyen. Nem is csoda, hiszen a kilencvenes évek közepének átlagos processzorához képest az óráé huszonötször gyorsabb, és akkoriban 512 mega nem a memória, hanem a merevlemez volt. De lássuk, hogyan működik a Win95 egy okosórán:

Ahogyan látható a videó elején, a rendszer betöltése igen hosszadalmas folyamat, és egérmutatóval nem is rendelkezik, ugyanakkor maga a vezérlés mégis működik, csak a sebességgel akadnak problémák, illetve az egész elég suta. A technikai háttérről elég annyit tudni, hogy egy WatchKit app módosításával sikerült feltöltenie a saját kódját (ebben az esetben a Bochs x86-ot), de ahogy a felvétel elején is látszik, iszonyú hosszú időbe tart, mire a rendszer működőképessé válik. Pont ezért iktatott be az emberünk egy elektromos motort is, ami időnként mozdít egyet a tekerőn, hogy ne kapcsoljon ki a kijelző, és az eszköz ne tegye magát készenléti állapotba. Érdekes, nem vitás, de a haszna vitatható a projektnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.