Mobil

Mobilzombiknak segít ez az ötletes újdonság

Egyre több balesetet és veszélyes közlekedési helyzetet okoznak a mobiljukba bámuló gyalogosok, egy egyszerű német ötlet segíthet a problémán.

Lassan már a köznyelvbe is beszivárog a mobilzombi szó, amely azt a magatartást jelenti, amikor valaki gyalogos közlekedés közben sem tud leszakadni a telefon képernyőjéről, és szinte fel sem fogja a körülötte levő világot. Ez pedig sok szempontból veszélyes, egy mobilzombi nem látja a vele szemben haladókat, az utcatáblákat, a figyelmeztető jelzéseket, vagy akár a piros jelzőlámpát sem, ezáltal egy csomó olyan veszélyes helyzetet teremt, amikből akár komoly balesetek is származhatnak. Ez utóbbi probléma, tehát a piros lámpa ignorálása az egyik legfontosabb kezelendő szituáció, és Augsburg városában valaki rájött a pofonegyszerű megoldásra.

Ha már a mobilzombinak úgyis az a baja, hogy nem előre néz a közlekedés, vagy akár a lámpa felé, hanem félig lefelé, a kezében tartott telefonra, egyszerűen csak oda kell tenni a lámpát is.

A német városban több helyen is kísérleti jelleggel az aszfaltba építették a közlekedési lámpákat, amelyek így a gyalogosok lába alatt és előtt jelennek meg. Ha itt villog a piros fény, azt még a telefont bámuló élőlények is észre tudják venni közvetlenül, vagy a telefon mellettről bevillanva, perifériás látással. Így pedig aztán nem sétálnak be egy autó, vagy villamos elé.

Tobias Hams, a helyi önkormányzat vezetője egy interjúban elmondta, hogy csupán annyit kellett felismerniük, hogy manapság már nem arra vannak a közlekedési lámpák, amerre az emberek néznek. Innentől egyszerű volt a megoldás – de természetesen a normál, póznára rögzített lámpa is megmarad mindenhol, hogy a telefonjuk helyett a világra is kíváncsi egyedek továbbra is a megszokott módon közlekedhessenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik