Mobil

Megint óriásit buktak a Lumia mobilok

Egyre erősebb a Microsoft telefonjainak mélyrepülése, és egyelőre nem látni kiutat az eladások folyamatos csökkenéséből.

Éppen a minap írtuk, hogy a Microsoft a jelek szerint inkább alkalmazásaiban szeretne tovább élni a mobilos piacon, semmint telefonjaival, és ezt most elég jól alátámasztják azok a számok, melyeket a cég negyedéves pénzügyi jelentése tartalmaz. Ami biztos, hogy a cég mobilos divíziójánál nem pezsgővel ünnepelték a jelentés megszületését, hiszen az abban szereplő számok elég elkeserítőek.

Röviden összefoglalva azt lehet mondani, hogy január-február-március hónapokban betegesen kevés Lumiát sikerült elpasszolni, így az éves visszaesés 73 százalék, és a bevételek is 50 százalékkal csökkentek, márpedig ha van két olyan jellemző, ami egy céget meghatároz, akkor pont ezeket tekinthetjük annak. Mindez a konkrét számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy az év első negyedében összesen 2,3 millió Lumia fogyott, ami a tavalyi év hasonló időszakában még 8,6 millió volt, ebből jön ki a 73 százalékos csökkenés.

lumia_2

Ugyanilyen elkeserítő a helyzet, ha a jelentést megelőző negyedévet vizsgáljuk, hiszen akkor még 4,5 milliós eladásról beszélhettünk, amihez képest a tárgyidőszak 50 százalékos visszaesést mutat. Érdemes megvizsgálni a mobil Windows eredményeit is, ahol jelenleg 15,7 milliós számot találunk, ami egy évvel korábban még 24,7 millió volt, amiről a legjobb indulattal sem mondhatjuk azt, hogy nem hatalmas visszaesés.

Értelemszerűen mindez a bevételeken is otthagyja a nyomát, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 663 millió dollár a tavalyi év hasonló időszakához képest már csak 53 százalék, ami elég elkeserítő, és nem fest túl biztató képet a Windows Phone számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik