Mobil

Titokban akar csevegni? A WhatsApp lesz a barátja!

Diktatúrák, kutakodó hivatalok és gyanakodó férjek sem fogják szeretni a WhatsApp alkalmazást, amely mostantól mindent titkosít.

Amikor valamilyen üzenetküldő alkalmazást használunk, mindig megvan a rizikója annak, hogy illetéktelenek csatlakozzanak be az adatfolyamba, és “lehallgassák” a beszélgetést. Ezt sokan szeretik is használni, és nem csak a diktátor-hajlamú kormányokra célzunk, hanem gyakran hatóságok is szívesen élnének ilyen lehetőségekkel, a gyanakodó házastársakról nem is beszélve (persze az utóbbi esetben csak akkor áll fenn ez a veszély, ha a kutakodó férj vagy feleség profi hacker).

Lényeg a lényeg: ha azt szeretnénk, hogy ilyen kíváncsiskodók ne tudjanak meg semmit abból, amit valakivel beszélgetünk, használjunk WhatsApp-ot. A szolgáltatás fejlesztői ugyanis egy blogbejegyzésben bejelentették, hogy mostantól a rendszerükben küldött üzenetek mindegyikét a végpontok közötti titkosítással látják el.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amikor leírunk egy olyan szöveget, hogy “Béla, ma megdöntjük a kormányt”, akkor az csak a fogadó félnél jelenik meg újra az eredeti formában, ha bárki megpróbálja lehalászni az adatot, valami olyasmit kap majd, hogy “G4%! 8#ääű=+[] \22(@äXXŐ”. Tehát valami teljesen értelmezhetetlen adatfolyamot, amit nem tud visszafejteni.

whatsapp-titkositas-01

A titkosított csevegést nem kell külön aktiválni, ha a beszélgetésben részt vevő felek mindketten a legújabb WhatsApp verziót használják, akkor a funkció automatikusan bekapcsol. Természetesen, mivel a WhatsApp minden típusú kommunikációt adatcsomagok formájában közvetít, ezért nem csak a szöveges csevegés, de a hang alapú beszélgetés és videóhívás is ugyanígy titkosítva halad a címzettig, még a csoportos csevegéseket is beleértve.

A blogban egész szemléletesen és kendőzetlenül fogalmaztak, be is szúrjuk ide, mert annyira frappáns:

Az ötlet nagyon egyszerű: Amennyiben elküldesz egy üzenetet, az egyetlen személy, aki el tudja olvasni, az akinek küldted vagy a csoport tagja ahova elküldted az üzenetet. Senki nem láthat bele ezekbe az üzenetekbe. Sem internet bűnözők. Sem hekkerek. Sem elnyomó rezsimek. Még mi magunk sem. A végpontok közötti titkosítás segít a WhatsApp komminikációjának személyessé tételében – akárcsak egy szemtől-szemben zajló beszélgetés során.

A közleményt kiadó egyik fejlesztő, Jan Koum személyes élményeit is beleszőtte a fejlesztésbe, leírása szerint ugyanis Ukrajnából származik, és gyerekkorából arra emlékszik vissza, hogy a Szovjetunió mindenről tudni akart. A WhatsApp egyébként is a Facebook tulajdona, és az anyacégnél szintén gyakran szólalnak fel a vezetők a személyes adatok, szabadságjogok védelmében. A szolgáltatást jelenleg nagyjából egymilliárd ember használja szerte a világon, ami azért vicces, mert a Facebook saját fejlesztésű csevegője, a Messenger is “csak” 800 ezres felhasználói számnál tart.

A mostani lépés egyértelműen reflektál az Apple és az FBI régóta húzódó harcára, de a WhatsApp is megkapta már a maga jogi háborúskodását, amikor a brazil hatóságok akarták kötelezni a szolgáltatást egy felhasználó adatainak és csevegéseinek kiadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik