Mobil

Óriási rés tátong a legújabb iOS verzión is

Az iPhone-ra érkező új frissítés megjavított valamit, miközben másutt kirúgta a falat, és már megint veszélyben vannak a személyes adataink.

A telefonos és PC-s rendszerek esetében folyamatosan találnak mindenféle sebezhetőségeket, és olyan funkciókat, amiket időnként érdemes megjavítani. Ilyenkor jön a frissítés, és lám, jobbanműködnek bizonyos funkciók, viszont sokszor épp a nagy foltozás okozza azt, hogy a rendszer túlsó falán keletkezik egy újabb rés. Ez az iOS esetében is igaz, ami egyébként is hajlamos arra, hogy az aktuális frissítéssel okozzon némi fejfájást, ami persze sokszor csak annyiból áll, hogy jobban merül az akkumulátor, de néha újabb potenciális veszélyforrást jelent az adatainkra nézve.

Az iOS 9.3.1 is azért érkezett, hogy megoldja a Safariban és Mailben tapasztalható összeomlásokat, amik bizonyos hivatkozások megnyitásakor jelentkeztek, ám miközben ezt a hibát valóban orvosolja, egy sokkal komolyabb, és kellemetlenebb másikat idéz elő. Egy bizonyos Jose Rodriguez által felfedezett, és YouTube-ra feltöltött videó tanúsága szerint a frissítés nyomán keletkező biztonsági rés illetéktelen személyek számára is hozzáférhetővé teszi a telefonon tárolt képeket, illetve az abban lévő kapcsolatokat. Mindezt úgy, hogy ki lehet kerülni a Touch ID-t.

Úgy tűnik, hogy a hibának a Sirihez és a Twitterhez van köze, mert elég nyakatekert módon, de ha a felhasználók a Sirit egy Twitteres keresésre utasítják, akkor hozzáférhetnek a fotókhoz és a kapcsolattartási adatokhoz, amit egyébként a MacRumors is megerősített, márpedig ők eléggé releváns oldalnak számítanak a szakmában. Jelenleg úgy tűnik, hogy a biztonsági rés csak azokat fenyegeti, akik korábban hozzáférést biztosítottak a Siri számára a Twitter-fiók adataihoz.

Aki eddig nem észlelte a problémát, az jó eséllyel biztonságban van, aki pedig még nem tette meg, az a személyes beállításokban iktassa ki a Siri hozzáférést a Twitterhez, illetve a képekhez és kapcsolatokhoz. Várhatóan az Apple gyorsan cselekszik, de addig is nem árt az óvatosság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik