Mobil

Samsung telefonnal még jobb lesz motorozni

A Samsung fejlesztése segíthet abban, hogy a motorosok ne szálljanak el, amikor érzik, hogy rezeg a telefon a zsebükben.

Míg az autók esetében egyre jobban előtérbe kerül az önvezető képesség, tehát az, hogy a sofőrök karba tett kézzel ücsöröghessenek a volán mögött, a Samsung a motorosok viszonylatában jobban örülne annak, ha mindkét kezükkel folyamatosan a kormányt markolnák, ami egyébként valóban nem egy rossz gondolat. Éppen ezért a koreai gigacég bemutatta (dobpergés) az okos szélvédőt, motorra.

Az egyszerűen csak Smart Windshield (Okos Szélvédő) névre keresztelt projektben nincs egyedül a Samsung, hiszen segít neki a Leo Burnett nevű reklámcég, továbbá Edo Mossi, a motocross egyik tündöklő csillaga, valamint egy Cane Secco nevű YouTuber. Az okosszélvédő kifejlesztésével az lenne a cél, hogy a motorosok figyelme ne kalandozzon el a zsebükben telefont kutatva, hanem mindig két kézzel fogják a kormányt, ugyanis Mossi hazájában (ami egyébként Olaszország) a felmérések szerint a motoros balesetek 25 százaléka a telefonok miatt van (ezért is kérték fel pont őt).

Ahogy a filmecskéből is látszik, a Smart Windshield az összes fontos információt megjeleníti, amit csak a telefonunkon látni szeretnénk, így mutatja a hívásokat, az SMS-eket, sőt, automatikusan tud küldeni egy rövid szöveges üzenetet, hogy a tulajdonos éppen motorozik, ezért nem elérhető. Ugyanakkor az okosszélvédő csak megmutatja a bejövő hívásokat és értesítéseket, de arra nem alkalmas, hogy a motoros bármit is gépészkedjen a felületén. Csupán alapinformációkat mutat, és az emberen múlik, hogy azokra rápillantva érzi-e annyira fontosnak az adott hívást, hogy lehúzódjon, és biztonságos körülmények között folytassa le a beszélgetést, vagy inkább halad tovább, és megy az automatikus SMS.

Habár a Smart Windshield elég ismeretlen terep még, alapvetően nem egy rossz elgondolás, és talán valóban csökkenthető a segítségével a balesetek száma, mert a figyelmet nem vonja el, ugyanakkor elejét tudja venni a haladás közbeni telefonkeresgélésnek és babrálásnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik