Mobil

Samsung telefonnal még jobb lesz motorozni

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 03. 23. 10:00

A Samsung fejlesztése segíthet abban, hogy a motorosok ne szálljanak el, amikor érzik, hogy rezeg a telefon a zsebükben.

Míg az autók esetében egyre jobban előtérbe kerül az önvezető képesség, tehát az, hogy a sofőrök karba tett kézzel ücsöröghessenek a volán mögött, a Samsung a motorosok viszonylatában jobban örülne annak, ha mindkét kezükkel folyamatosan a kormányt markolnák, ami egyébként valóban nem egy rossz gondolat. Éppen ezért a koreai gigacég bemutatta (dobpergés) az okos szélvédőt, motorra.

Az egyszerűen csak Smart Windshield (Okos Szélvédő) névre keresztelt projektben nincs egyedül a Samsung, hiszen segít neki a Leo Burnett nevű reklámcég, továbbá Edo Mossi, a motocross egyik tündöklő csillaga, valamint egy Cane Secco nevű YouTuber. Az okosszélvédő kifejlesztésével az lenne a cél, hogy a motorosok figyelme ne kalandozzon el a zsebükben telefont kutatva, hanem mindig két kézzel fogják a kormányt, ugyanis Mossi hazájában (ami egyébként Olaszország) a felmérések szerint a motoros balesetek 25 százaléka a telefonok miatt van (ezért is kérték fel pont őt).

Ahogy a filmecskéből is látszik, a Smart Windshield az összes fontos információt megjeleníti, amit csak a telefonunkon látni szeretnénk, így mutatja a hívásokat, az SMS-eket, sőt, automatikusan tud küldeni egy rövid szöveges üzenetet, hogy a tulajdonos éppen motorozik, ezért nem elérhető. Ugyanakkor az okosszélvédő csak megmutatja a bejövő hívásokat és értesítéseket, de arra nem alkalmas, hogy a motoros bármit is gépészkedjen a felületén. Csupán alapinformációkat mutat, és az emberen múlik, hogy azokra rápillantva érzi-e annyira fontosnak az adott hívást, hogy lehúzódjon, és biztonságos körülmények között folytassa le a beszélgetést, vagy inkább halad tovább, és megy az automatikus SMS.

Habár a Smart Windshield elég ismeretlen terep még, alapvetően nem egy rossz elgondolás, és talán valóban csökkenthető a segítségével a balesetek száma, mert a figyelmet nem vonja el, ugyanakkor elejét tudja venni a haladás közbeni telefonkeresgélésnek és babrálásnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.