Mobil

Dupla kamerával jöhet az iPhone 7

Végre egy újabb, tényleg előremutató újdonság: az Apple csúcsmobiljának két kamerája ugyanazt fotózná, de mégis másként.

Az okostelefonok kamerái egyre jobbak, aminek leginkább az az oka, hogy az emberek mind több fotót készítenek a telefonjukkal, és már az alsó-középkategóriás mobilok is képesek olyan fényképeket készíteni, melyek minősége megközelíti, vagy akár még jobb is, mint a 30-40 ezer forintos fotómasináké.

További trend az is, hogy a csúcsmobilokon egyre sűrűbben láthatjuk a dupla kamerás megoldást, és a pletykák szerint akár az Apple érkezőben lévő legújabb rombolója, az iPhone 7 Plus is kaphat ilyen egységet. Habár hivatalosan nem lett megerősítve az információ, a koncepció pedig arra a szabadalomra épül, amit az Apple az év elején nyújtott be, mégsem biztos, hogy csak fikcióval van dolgunk, bár nagyon azért ne bízzunk benne. De előbb lássuk egy rövid videó erejéig, hogy miről is van szó, milyen is lenne a dupla kamerás iPhone, ugyanis egyáltalán nem csak arról van szó, hogy a két lencse csupán egymást segíti az élesebb képek készítésében.

Az Apple számára mindig is fontos volt, hogy a kamerával készített fotók és videók minősége illeszkedjen magához a prémiumkategóriás telefonhoz, és általában el is mondják, hogy számukra a fotózás/videózás kiemelt helyen szerepel. Ám az almás cég további csavart visz a dologba annyiban, hogy a szabadalomban található felhasználói felület osztott képernyőn jelenik meg, ami azért van, mert az egyik kamera a nagylátószögű képet készíti, a másik pedig a zoomnak felel meg. Miért jó  mindez? Elvileg azért, mert olyasfajta különlegességet kínál, mint a Live Photos, tehát érdekesebb képeket készíthetünk vele.

Tulajdonképpen az is megtörténhet, hogy a két kamera leheletnyi eltéréssel rögzít, így a nagyobb betekintést adó képen, illetve a kiragadott részletet mutatón azonos, de mégis eltérő dolgot láthatunk. Ebben a formájában az ötlet nem is rossz, a kérdés inkább csak az, hogy van-e rá szükség, vagy nincs, tekintve azonban, hogy egyébként is csak koncepcióról beszélünk, a valódi működés csak akkor derülne ki, ha az Apple megmutatná, vagy ha mi magunk tapasztalnánk meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik