Mobil

Kiírja az iPhone, ha figyel a főnök

Jobban meg kell majd gondolnia a munkaerőnek, hogy mennyit netezik és üzenget munka helyett, mert a főnök szeme a telefonban rejtezhet.

Két napja írtunk arról, hogy az iOS 9.3 nem feltétlen lesz munkavállaló-barát, bár azt hozzá kell tenni, hogy aki céges telefont kap, annak el kell viselni, ha a vezérei beleszólnak, hogy azon mit futtathat, és mit nem. A cikkben nagyjából ez a mondat a lényeg:

Ha mondjuk a nálunk lévő telefon a cég tulajdona, és egy vállalati rendszergazda kezeli távfelügyelettel, akkor olyan alapvető funkciókat is letilthat, amivel akár teljesen elveszíthetjük a kontrollt az almás mobil felett.

Ugyanezen alkalmazottaknak érdemes azt is tudniuk, hogy a főnökük akár meg is figyelheti a telefonos tevékenységeiket, és erre a telefon is figyelmeztet, mégpedig azzal, hogy kiírja, ő bizony vállalati tulajdon, és előfordulhat, hogy a cég megfigyeli az internetforgalmat, és a tartózkodási helyet. Pszichológiailag lehet egyébként érdekes a dolog, hiszen ha a munkásember mindig azt látja a telefonján, hogy akár meg is figyelhetik, akkor talán átgondoltabban netezget munkaidőben, és cseveg a Messengeren.

iphone spy

Másrészt viszont akár azt is mondhatjuk, hogy jó kis gestapós módszerrel van dolgunk, hiszen a folytonos bizonytalanság idővel felőrli az embert, és megérkezhet az ipari paranoia, ami viszont már nem egészséges, és ilyenformán kérdéses, hogy helyes-e a vállalat nyomásgyakorlása ezen a módon. Az Apple védelmében el kell mondani, hogy mindez még csak az iOS 9.3 béta jellegzetessége, tehát simán megtörténhet, hogy a végleges verzióban már nem lesz benne az üzenet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik