Mobil

Ha céges iPhone-ja van, ennek a hírnek nem fog örülni

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 03. 02. 10:00

A hamarosan érkező rendszerfrissítés után mindenki megtanulhatja, hogy a céges telefon bizony a cégé, ami azt szabályoz rajta, amit csak akar.

Sokszor láttunk már olyat, hogy valaki csak azért megy el egy menőbb céghez dolgozni, mert ott kap mindenféle juttatást, amivel aztán villoghat mindenfelé, és az ilyen extrák közül is sokan kérnek azonnal egy iPhone-t. Mert olyan trendi az alma a hátulján, meg majd jól lehet rajta Facebookozni, meg cicás gifeket nézegetni, és chatelni. Nos, most ennek a munkavállalói tapusnak van most kifejezetten rossz hírünk.

Az iOS 9.3 frissítés fejlesztői dokumentumaiban ugyanis rábukkantak olyan részletekre, amelyek szerint erőteljesen hozzányúlnak a távoli menedzselési funkciókhoz. Ezáltal, ha mondjuk a nálunk lévő telefon a cég tulajdona, és egy vállalati rendszergazda kezeli távfelügyelettel, akkor olyan alapvető funkciókat is letilthat, amivel akár teljesen elveszíthetjük a kontrollt az almás mobil felett.

Az egyik, még viszonylag kis rendszergazdai trükk az lehet, hogy a cégnek fontos alkalmazások ikonjait helyhez köti a kezdőképernyőn. Ha a vállalatnak a céges levelezés, és mondjuk a cégen belül használt csevegőprogram a legfontosabb, akkor az lesz az első két helyen az appok listájában, és ezt akkor se tudjuk megváltoztatni, ha a fejünk tetejére állunk.

De ez még nem minden, vannak durvább lehetőségek is. Ha mondjuk egy cégvezető nem szeretné, hogy az “ajándékba” kapott telefonon a munkatársak naphosszat a Facebookot bámulják, egyszerűen letiltathatják az alkalmazást, amelynek még az ikonja sem fog előbukkanni sehol, így a felhasználók elindítani sem tudják. A szigort megkerülni sem lehet, ugyanis az szintén beállítható lesz, hogy bizonyos alkalmazásokat egyáltalán ne is lehessen letölteni az App Store-ból.

Szóval, ha valaki a 9.3-as rendszerfrissítés után kapja meg csillogó-villogó céges iPhone-ját, nem biztos, hogy felhőtlen lesz az öröme, és az ajándék lónak érdemes megnézni a fogát.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.