Mobil

Ha céges iPhone-ja van, ennek a hírnek nem fog örülni

A hamarosan érkező rendszerfrissítés után mindenki megtanulhatja, hogy a céges telefon bizony a cégé, ami azt szabályoz rajta, amit csak akar.

Sokszor láttunk már olyat, hogy valaki csak azért megy el egy menőbb céghez dolgozni, mert ott kap mindenféle juttatást, amivel aztán villoghat mindenfelé, és az ilyen extrák közül is sokan kérnek azonnal egy iPhone-t. Mert olyan trendi az alma a hátulján, meg majd jól lehet rajta Facebookozni, meg cicás gifeket nézegetni, és chatelni. Nos, most ennek a munkavállalói tapusnak van most kifejezetten rossz hírünk.

Az iOS 9.3 frissítés fejlesztői dokumentumaiban ugyanis rábukkantak olyan részletekre, amelyek szerint erőteljesen hozzányúlnak a távoli menedzselési funkciókhoz. Ezáltal, ha mondjuk a nálunk lévő telefon a cég tulajdona, és egy vállalati rendszergazda kezeli távfelügyelettel, akkor olyan alapvető funkciókat is letilthat, amivel akár teljesen elveszíthetjük a kontrollt az almás mobil felett.

Az egyik, még viszonylag kis rendszergazdai trükk az lehet, hogy a cégnek fontos alkalmazások ikonjait helyhez köti a kezdőképernyőn. Ha a vállalatnak a céges levelezés, és mondjuk a cégen belül használt csevegőprogram a legfontosabb, akkor az lesz az első két helyen az appok listájában, és ezt akkor se tudjuk megváltoztatni, ha a fejünk tetejére állunk.

De ez még nem minden, vannak durvább lehetőségek is. Ha mondjuk egy cégvezető nem szeretné, hogy az “ajándékba” kapott telefonon a munkatársak naphosszat a Facebookot bámulják, egyszerűen letiltathatják az alkalmazást, amelynek még az ikonja sem fog előbukkanni sehol, így a felhasználók elindítani sem tudják. A szigort megkerülni sem lehet, ugyanis az szintén beállítható lesz, hogy bizonyos alkalmazásokat egyáltalán ne is lehessen letölteni az App Store-ból.

Szóval, ha valaki a 9.3-as rendszerfrissítés után kapja meg csillogó-villogó céges iPhone-ját, nem biztos, hogy felhőtlen lesz az öröme, és az ajándék lónak érdemes megnézni a fogát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik