Mobil

Még az Apple se tudja majd feltörni saját telefonjait

Az Apple úgy megmakacsolta magát, mint egy kisgyerek a játékboltban, és még inkább elzárkózik a segítségtől.

Kezd paródiába fordulni az Apple és az FBI csatározása, ami ezúttal kiváló példáját nyújtja annak, hogy az erőszakoskodás pontosan arra jó, hogy még inkább növelje az ellenállást. Az FBI és az amerikai igazságügy csak nem adja fel a harcot azért, hogy az iPhone-okon legyen előre meggyengített védelem, aminek segítségével nemzetbiztonságilag fontos esetekben be lehet törni a készülékekbe és adatokat lehet onnan kinyerni. Az Apple (egy csomó tech-cég és az amerikai közvélemény többségének támogatása mellett) még akkor sem engedett a hatóságok kérésének, amikor kiderült, hogy egyáltalán nem csak egyetlen mobil feltöréséről lenne szó, máris van vagy egy tucat olyan iPhone, amelynek a “belsejére” kíváncsiak lennének a hivatalos szervek.

Az Apple értelemszerűen nem szeretne hátsó ajtót nyitni a telefonjaihoz, éppen ezért egy új stratégia kezd kibontakozni részéről, aminek az a célja, hogy a jövőben egyáltalán ne forduljanak hozzá a hatóságok ilyen kéréssel, vagy legalábbis kétszer meggondolják, hogy van-e értelme. A cég ugyanis olyan biztonsági játékba kezd, melynek végeredményeként még neki magának is komoly nehézségekbe ütközik majd feltörni a saját telefonjait, amiből következik, hogy hiába is kérnék ezt tőle a bűnüldözők, képtelen lenne teljesíteni. Hiszen ha maga a gyártó cég sem tud bejutni a saját eszközeire, akkor mi értelme lenne ilyet kérni tőle?

iphone fbi

Akinek pedig esetleg kimaradt volna eddig a sztori, annak dióhéjban annyit, hogy a San Bernardinóban történt lövöldözés egyik tagja Syad Farook, akinek az iPhone 5c-je (végre valaki, aki vett egy olcsóbb iPhone-t) az FBI szerint számos, terrorizmussal kapcsolatos információval szolgálhat. Ám az FBI nem tudott mit kezdeni az iOS védelmi rendszerével, ezért arra kérte az Apple-t, hogy készítsen egy olyan iOS verziót, mellyel a biztonsági rendszer megkerülhető. Érthető okokból az almás cég erre nem volt hajlandó, így most megy a huzavona, melynek ezek szerint az a vége, hogy az Apple nemhogy legyártaná a sebezhető operációs rendszert, hanem további védelmi vonalakkal látja el azt.

Tim Cook egy interjúban is megerősítette: a hatóságok törekvései épp ellenkező irányban sültek el, mint ahogy azt szerették volna, az Apple ugyanis elkötelezett a személyi adatok védelme iránt. Épp ezért a végső cél az, hogy olyan védelemmel lássák el a telefonjaikat, amit utólag még ők maguk sem képesek feltörni.

Most az FBI lép, mi pedig hátradőlünk, és várjuk a fejleményeket. Popcornt elő!

popcorn

Ajánlott videó

Olvasói sztorik