Mobil

Magyarországon tesztelik a telefonálás jövőjét

Itthon a a Telekom kísérletezhet majd a virtuális telefonszolgáltatással, amely még a Vibernél is menőbb lehet.

Nemrég még attól volt hangos a tech-média, hogy a mobilszolgáltatók tűzzel-vassal üldözik az olyan IP-telefonos szolgáltatásokat, mint a Viber. Az ő szempontjukból ez érthető is, hiszen ha mondjuk a Viber használatakor a hívó és a hívott fél is WiFin keresztül használja a telefonját, akkor sem a hívásért, sem a mobilnetért nem kell fizetnie, tehát tulajdonképpen a szolgáltató megkerülésével, ingyen beszélget.

A technológiát azonban igen nehéz megállítani, ez látható az Uber esetében is, ahol jogi és adózási problémákkal igyekeznek egy alapvetően tényleg innovatív újítást ellehetetleníteni. A hazai Telekom anyacége végre belátta mindezt, és a “ha nem tudod kinyírni, inkább irányítsd” elv mentén most egy hasonló alapokra épülő új szolgáltatást indít el, melynek neve Immmr.

Olyan nincs, hogy valami nem telefon

A Deutsche Telekom a Mobil Világkongresszuson jelentette be a német “immer” (mindig) szóból fantáziált nevű újdonság indulását: a név arra utal, hogy a szolgáltatást használók folyamatosan elérhetők lesznek, függetlenül attól, milyen eszköz van a közelükben.

Az Immmr-ben hang- és videóhívásokat bonyolíthatunk, amelyben a felhasználókat saját telefonszámuk azonosít ugyanúgy, mnt a Viber esetében is. Viszont az Immmr annyiban több a Vibernél, hogy itt hagyományos, tehát mobilos, vagy vezetékes irányból érkező hívásokat is fogadni, tehát valaki akár az ősöreg vonalas készülékéről is felhívhat úgy egy hagyományos telefonszámot, hogy a fogadó fél azt mondjuk az asztali gépének böngészőjében “veszi fel”, mert épp az van hozzá közelebb, és nem a mobilja. Ha pedig valaki az Immmr hálózatán hív egy másik Immmr-es számot, az teljesen ingyenes.

immmr02

A telefonszámot és a SIM kártyát a több eszközös használat lehetőségén kívül olyan szinten is szétválasztja a szolgáltatás, hogy a felhasználók alternatív telefonszámokat is beállíthatnak saját fiókjukhoz, így a körülményes dupla SIM kártyás telefonok használata nélkül elérhetjük, hogy a munkahelyi és privát számunk ugyanazon a telefonunkon (és minden egyéb csatlakoztatott eszközünkön) találjon meg minket. Az induláskor egy felhasználó összesen öt számot kapcsolhat össze.

Nálunk derül ki minden

Azt egyelőre nem tudni, hogy az Immmr csak Telekom előfizetők számára lesz elérhető, vagy nem lesz ilyen kötöttség, és bármilyen mobilhálózat ügyfele regisztrálhat magának Immmr-esített számot. Az Immmr.com weboldalon jelenleg zárt bétatesztre lehet feliratkozni, a regisztráció elfogadása után pedig iOS és Android alkalmazás, valamint Chrome böngészőhöz használható beépülő segítségével használhatjuk a szolgáltatást. Ami pedig a legfontosabb, a barcelonai bejelentés alapján

az Immmr szolgáltatást a világon elsőként Magyarországon és Szlovákiában tesztelik.

Azt viszont szintén nem tudni még, hogy mikor indulnak a tesztek, mi azért dobtunk egy regisztrációt, hátha gyorsan befolyik a próbalehetőség. Egyébként nem csak az Immmr teszt miatt került szóba Barcelonában Magyarország: azt is elmondták a Deutsche Telekom sajtóeseményén, hogy a vállalat nemzetközi hálózatának új adatközpontjai Budapesten épülnek ki, az összes európai leányvállalatot innen szolgálják ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik