Mobil

Így készíthet ön is hollywoodi filmtrükköt egy iPhone-nal

Persze az alábbi módszert csak óvatosan, saját felelősségére próbálgassa mindenki.

Néhány éve még a kifejezetten drága filmtrükkök között alkalmazták azt a megoldást, amikor egy jelenetben hirtelen belassul az idő, a kamera pedig látszólag egy pillanat alatt körbeforog a lassított tempóban mozgó főhős körül. Eredetileg ezt a trükköt tényleg egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett rendszerrel fényképezték, amikor a mozgó karakter körül, teljes körben elhelyezett kamerák egy számítógép által pontosan vezérelt időzítés szerint vették fel a történteket. Erről beszélünk:

Ehhez képest az alábbi videóban ugyanezt az effektet láthatjuk egy síelő mozgását rögzítve. Az igazán csodálatos pedig az, hogy az elkészítéséhez nem kellett semmi más,

csak egy iPhone és pár méternyi átlátszó damil.

Az önjelölt trükkmester, Nicolas Vuignier a telefont a damilra rögzítette, és elindította a felvételt, természetesen az almás telefonokon elérhető legrészletesebb, 240 fps-es módban. Ezzel ugyebár másodpercenként 240 képkockát rögzít a mobil kamerája, amit aztán bármilyen videóvágó szoftverben visszalassíthatunk az általánosan használt 30 fps-re, azaz nyolcszoros lassítást kaphatunk anélkül, hogy romlana a lejátszás minősége.

Ezután nem volt más dolga az úriembernek, mint lesiklás közben lasszóként megpörgetnie maga körül a telefont: máris kész volt a nemrég még dollármilliókból összehozott filmtrükk, ahol az átlátszó damil szinte észrevétlen marad. Íme:

Ha ön is kísérletezne hasonlóval, fontos előre leszögezni, hogy nagyon-nagyon óvatosan fogjon hozzá. Figyeljen arra, hogy erős damilt válasszon, és azt nagyon erősen, biztonságosan rögzítse a telefonhoz, és persze sajt kezéhez is, így nem következhet be az a sajnálatos esemény, hogy a trükkfelvétel helyett egy törött iPhone-nal zárhatja a kísérletezést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik