Mobil

Közvetlen hívásokkal javít minőségén a Google csevegője

Hamarosan képben és hangban is fejlődik a Hangouts, jobban halljuk és látjuk a beszélgetőpartnereinket.

Habár a Hangouts sem rossz, teljesen szubjektív kutatásunk alapján az emberek többsége internetes instant kapcsolattartásra mégis inkább a Facebook Messengert használja, ha pedig videohívásról van szó, akkor a Skype is hamarabb eszükbe jut.

Akik viszont szeretik és rendszeresen használják, azoknak jó hír, hogy az Androidos Hangouts jelentős fejlődésen megy keresztül, már ami a hang-és képminőséget illeti. Ezt úgy érik el, hogy a beszélgető felek között kiiktatnak egy közbülső állomást, egészen pontosan a Google szerverét. Így tehát a frissítés segítségével peer-to-peer módon kapcsolódhatunk egymáshoz, ami röviden annyit tesz, hogy közvetlenül kommunikálunk majd, legalábbis amikor csak ez lehetséges. Ugyanezt az elvet használják például a torrent hálózatok, ilyenkor az adat közvetlenül a kapcsolódó felek eszközei között pattog, ami bizonyos esetekben gyorsabb adatátvitelt és jobb minőséget tesz lehetővé.

hangouts

A pontos kritériumok még nem ismertek, de a szakértők szerint egy viszonylag gyors internettel ellátott eszköz esetében tényleg erősen javulhat a minőség, kevesebb lehet a kapcsolat szakadozása, vagy a bugyborékoló, érthetetlenné váló hang. Azt persze érdemes észben tartani, hogy mindez egészen addig nem történik meg, míg partnereink nem frissítenek a legújabb Hangouts verzióra, ám ha túl vannak rajta, állítólag érezni fogjuk a különbséget.

Azért azt is érdemes tudni, hogy a közvetlen peer-to-peer-kapcsolat során a felek IP-címe elérhető lesz egymás számára, ami alapján beazonosítható a viszonylagos tartózkodási hely is. Ez alapesetben nem probléma, de ha az ember mondjuk éppen gazdasági bűncselekmények miatt menekül, akkor ne buktassa le magát így. Kivéve, ha milliárdos tételben cselekedte a bűnt, és esetleg politikus, mert úgy simán megússza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik