Mobil

Hamarosan nem kell többé a telefonba ordibálni

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 02. 09. 11:55

Épp itt az ideje, hogy mindent halljunk, amit mondanak nekünk, még akkor is, ha közben a hármas metró hangorkánt ordít a füleinkbe.

A telefonos zajszűrő rendszerek egyre jobbak, és olykor már annyira szuper a hangminőség, mintha beszélgetőpartnerünk ott állna mellettünk, de előfordulnak olyan esetek is, amikor szinte semmit nem hallunk a vonal másik végén üvöltöző emberből. Zajos környezetben ugyanis általában mindenki hangosabban beszél, de közben beszűrődnek a környezet hangjai, más emberek beszélgetése, plusz maga a mondanivaló is torzul, és végül egy hatalmas katyvasz lesz az egész, amiből nem értünk meg semmit.

A német Fraunhofer Intézet szerint itt az ideje, hogy úgy a telefonbeszélgetéseink, mint a vasútállomások utastájékoztató bejelentései egyformán hallhatóak legyenek, és erre szolgál a szervezet ADAPT DRC szoftvere, mely a mikrofon használatával elemzi a zajokat, és ha szükséges, megteszi a kellő lépéseket annak érdekében, hogy minden hallható legyen. Ha például azt érzékeli, hogy a környezet túl zajos, emiatt a telefonba beszélő ember is felemeli hangját, akkor automatikusan ráerősít egyes mássalhangzókra, mint például a “p”, a “t”, és a “k”. Ilyenkor ugyanis a magas frekvencia elnyomása miatt nehezebben hallhatjuk őket, vagy netán a hallgató félrehallja az azonos hangzású szavakat. Tudják, mint a Madagaszkárban a pingvineknél: “Elég lesz hozzá hatvankilenc hónap. – Hatvankilenc hónap??? – Nem. Hat vagy kilenc hónap”.

A Fraunhofer szoftvere nem csak kiemeli a mássalhangzókat, hanem korrigálja a beérkező hangerőt is attól függően, hogy a beszélő túl halkan vagy túl hangosan mondja a magáét, mert utóbbi esetben például torzulás léphet fel. Mindezt a telefonálás mellett kiterjesztenék más eszközökre is, így például a forgalmas helyek utastájékoztató rendszerére. Gondoljunk bele, hányszor volt olyan helyzet, hogy éppen akkor mondják be a vonatunkkal kapcsolatos változásokat, amikor átszáguld a transzszibériai expressz, ezért nem halljuk, hogy Mindszent és Szegvár között pótlóbuszok visznek, mert tehén tévedt a sínekre, és a szerelvény megfelezte.

A szervezet szerint az ADAPT DRC már elérhető az ipari partnerek számára, de ha valamelyik gyártó szeretné a saját eszközében is dolgoztatni, a jelenlegi telefonok hardvere ugyanis tökéletesen alkalmas a technológia beépítésére.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.