Mobil

Képekbe rejtett vírusok garázdálkodnak Androidon

Hatvannál is több olyan játék van a Google Play kínálatában, melyek ártalmatlannak tűnnek, de mégis fertőzöttek. Óvatosan telepítgessünk!

A Google Play elvileg olyan alkalmazásokat tartalmaz, melyek nem jelentenek fenyegetést a felhasználókra, és ez leginkább annak köszönhető, hogy a Google automatizált ellenőrző rendszere szűr mindent, ami a virtuális boltba felkerül. Nem is jellemző, hogy bármiféle gond lenne, ám a Dr. Web jelentése szerint mégis akad pár tucat olyan játék, ami átcsúszott a biztonsági rendszeren úgy, hogy egy trükkös módszerrel vírust terjeszthetnek.

Mindez úgy történhetett meg, hogy maga a játék nem tartalmaz ártalmas kódokat, ám a felhasználó eszközére telepítve utólag tölt le képeket, melyekben ott az ártalmas kód. Ezt hívják szteganográfiának: a szó pontos jelentése a rejtett üzenetek létrehozása oly módon, hogy az üzenet létezéséről csak a külső és a fogadó oldal tud, de bárki más számára az üzenet láthatatlan, az eredeti tartalom csak egy rejtjel segítségével válik újra láthatóvá. A trükkös alkalmazások esetében a kártékony kódokat képfájlok (vagy ritkábban hangok) bitjei közé rejtik – a felhasználó legfeljebb annyit észlel, hogy az alkalmazásba érkező cicás fotó, vagy vicces mém “zajos”, de amit az avatatlan vizsgáló hibás képpontoknak vélne, az igazából a veszélyes kód, amit az app képes titokban “kibontani” és futtatni.

android_xiny_19_02

Az így átcsusszant androidos játékok segítségével olyan infókat lophatnak a kiberbűnözők, mint a telefon azonosítói, például IMEI száma, de akár személyes adatokat is ellophat és továbbküldhet a titokban beépülő kémszoftver. Ugyancsak képes egy ilyen program telepíthető állományokat juttathatni az érintett eszközökre, vagy törölni különféle tartalmakat a telefonon. A Dr. Web természetesen jelentette a hatvannál is több érintett Google Play alkalmazást, illetve figyelmezteti a felhasználókat, hogy a veszélyes játékok pont úgy néznek ki, mint ártalmatlan társaik, tehát nem árt ha valamilyen antivírus alkalmazással védjük digitális értékeinket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik