Mobil

Elege van a csipogó Facebook értesítésekből?

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 02. 03. 10:00

Ha az ön telefonján is tobzódnak a mindenféle alkalmazás által feldobált üzenetek, tegyen ellene. Mutatjuk, hogyan.

Az androidos telefonok egyik alapvető tulajdonsága, hogy a rá telepített alkalmazások üzenetei a rendszer eszközsávján, akár hangjelzések kíséretében jelennek meg, ami persze önmagában egy okos találmány. Nem árt például, ha a naptár így küld emlékeztetőt arról, hogy ideje elindulnunk egy megbeszélésre, és az is hasznos, ha így vesszük észre, hogy SMS-t kaptunk.

Ha azonban a telefont teleszórjuk mindenféle alkalmazással, és ezek mindegyike legfontosabb kötelességének tartja, hogy minket mindenről azonnal értesítsen, csipogástól és figyelmeztető ikonoktól kezd hemzsegni a telefonunk, ami már rövid távon is idegesítő. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a túl sok felbukkanó, csipogó üzenet között elvész az a néhány, ami tényleg fontos lenne. Ilyen szószátyár app például a Facebook, ami alapértelmezésben minden új lájkról vagy kommentről küld értesítést, de hasonlóképpen működik a Gmail, az Instragram és egy csomó egyéb app. Újabban pedig játékok, vagy ingyenes programocskák is így adják tudtunkra, hogy csodálatos ajánlat keretében olcsón frissíthetnénk a teljes(ebb) verzióra.

Na, ebből elég – és ha ön is így gondolja, csak pár egyszerű lépésen kell végigmennie. Elsőként a telefonon keresse meg a Beállítások menüt – ez Android verziónként és gyártónként különböző helyen és formában történhet (mint ahogy az összes többi lépés is), de nagyjából hasonlóképpen bukkanhat rá, mint ahogy a tesztként használt LG G4-en: a felső értesítési sáv lehúzása után nyomja meg a fogaskerék ikont.

Ezután keressük ki az Alkalmazások menüpontot. A G4-en ez az Általános fül alatt található.

Itt találjuk az összes olyan appot, amely a telefonunkon fut. Android-verziónként eltérő lehet, hogy itt még külön kell-e keresgélnünk a letöltött, aktuálisan futó, vagy összes alkalmazás között, de egy idő után megtalálhatjuk a minket érdeklőt. Legyen ez mondjuk a Facebook, koppintsunk is rá.

Az app adatlapján (bocsánat, le kell írnunk: az adatlappon) szintén Android verziótól függően találhatjuk meg az értesítések kezelését. Vagy az Értesítések megjelenése szöveg látható egy kis jelölőnégyzettel (ez esetben vegyük ki a jelölést, és a megerősítő kérdést is okézzuk le), vagy külön listaelemként látszik, mint ezen a képen:

Ha itt a Blokkolva kapcsolót bepöccintjük, máris látható, hogy többé nem engedélyezzük a Facebooknak az Android rendszerén át küldött értesítéseit. Most már kiléphetünk innen, vagy ha más appok csipogása is zavarja, azokat is megkeresheti a listában és elhallgattathatja őket hasonló módon.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.