Mobil

A Facebook az Uber babérjaira törhet

Érdekes adatokra bukkantak egy szabványosítási kérelemben: Zuckerberg beszállna a közösségi autózásba.

Abban még a legnagyobb taxipártiak többsége is egyetért, hogy a technológiai fejlődést és a közösségi átalakulást nagyon jól lovagolta meg az Uber – az már más kérdés, hogy ki hogy gondolkozik a vélt vagy valós adózási visszásságokról. Az viszont tény, hogy a közösségi média térhódítása egyre több kapcsolódó területen indukál változásokat, az Uber mellett megosztjuk a lakásunkat Airbnb-n, vagy akár egy készülő termék költségeit Kickstarteren.

A Business Insider most olyan adatokra bukkant, amely szerint a Facebook is belépne az autómegosztós világba: a Zuckerberg-birodalom által benyújtott szabványosítási kérelmek között leltek egy sokatmondó dokumentumot.

Ez alapján a Facebookon most is működő “Események” funkció bővülne ki egy olyan lehetőséggel, melyben már nem csak azt adhatjuk meg, hogy elmegyünk-e az adott eseményre, hanem hogy autóval megyünk-e, és esetleg hajlandóak vagyunk-e másokat is elvinni oda. Ahogy a doksiban szereplő egyik grafikán látszik, az esemény lenyíló menüje bővül ki két opcióval:

facebook-kozossegi-autozas-02

Ha azt választjuk, hogy autóval érkezünk, felbukkan a következő menü, amelyben megadhatjuk, hány személyt tudunk még elvinni, és kik láthatják az általunk felajánlott opciót. Ha pedig nem véletlenszerűen szeretnénk válogatni, hanem konkrét ötletünk is van arra, hogy kinek szeretnénk felajánlani a fuvart, közvetlenül is meghívhatjuk az illetőt. Végül pedig azt is beállíthatjuk, honnan indulunk.

facebook-kozossegi-autozas-03

Ha viszont csak simán arra kattintunk, hogy részt veszünk az eseményen (illetve beállítjuk, hogy nem autóval érkezünk), egy másik menü bukkan fel, amely jelzi, kikhez lehet esetleg beférni, és hány hely van még szabadon az autóikban.

facebook-kozossegi-autozas-04

A folyamat végén a résztvevők azt is láthatják, az autót felajánló felhasználó honnan, milyen úton jut el a helyszínre, és ki hol csatlakozik.

facebook-kozossegi-autozas-05

Az ötlet valóban jónak tűnik, bár persze azt tudjuk, hogy egy szabványosítási kérelem beadásától a megvalósításáig jó sok idő is eltelhet. Amellett viszont ne menjünk el szó nélkül, hogy itt ugyebár semmilyen fizetős kötelezettség nincs, tényleg ismerősök, vagy közös érdeklődésű emberek osztják meg egymással az autóikat, ami egyrészt jelentős könnyebbség azoknak, akik nem tudnak kocsival menni, vagy jármű híján eddig le is kellett mondaniuk a távolabb megrendezett eseményekről. Meg aztán, talán még a légszennyezést és a torlódásokat is vissza lehetne fogni, ha ez a funkció általánosan elfogadottá válna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik