Mobil

Ön is nyomozna ufók után? Megmondjuk, mit tegyen!

A napokban világszerte két epizóddal is jelentkezett az új X-Akták, erről szinte minden rajongó tud már (legfeljebb arról nem, hogy képregényben már nem csupán tizedik, hanem tizenegyedik évad is van, meglepően jó ötletekkel megspékelve, Chris Carter felügyelete alatt). Így aztán nem csoda, hogy komolyabb és kevésbé komoly oldalak és ügynökségek egyaránt újra elkezdtek előrukkolni mindenféle ufóhírekkel, ha már újra divatja lett a témának.

© cia.gov
© cia.gov

Most éppen a témában (állítólag) érintett egyik legkomolyabb szervezet, a CIA állított össze visszaminősített anyagaiból egy meglepően Buzzfeed-ízű válogatást. Az ügynökség 1978-ban publikált több száz ufókutatással kapcsolatos anyagot az ötvenes, ill. a késői negyvenes-évekből, itt található adatbázisuk pedig a Freedom of Information Act, azaz információszabadságról szóló törvény alapján nyilvánosságra hozott eseteket is tartalmazza.

Az ügynökség most úgy véli, egyfajta iránymutatóként elő kellett venniük 5 olyan anyagot, amelyet Mulder ügynök látna szívesen (ezekkel könnyebben tudna másokat meggyőzni arról, hogy idegenek igenis léteznek), illetve 5 olyat, amelyeket pedig Dana Scully ügynök szeretne megfogni, ezekkel ugyanis pont az ufóészlelések tudományos oldalát lehetne jobban kidomborítani.

© cia.gov
© cia.gov

Az ügynökség 10 pontban azt is összefoglalta alapos részletességgel, hogy hogyan nyomozzunk ufóészlelések után. Mindezeket a Project BLUE BOOK kutatási rendszerére alapozták, amely azt vizsgálta, hogy jelentenek-e az ufójelenségek biztonsági vagy nemzetbiztonsági fenyegetettséget, utalnak-e ezen jelenségek olyan technológiai fejlettségre, amellyel fejleszteni lehetne az amerikai kutatási és fejlesztési szektort, illetve elkülöníthető-e, hogy mi miatt véltek az emberek azonosítatlan repülő tárgyat látni. Röviden összefoglalva ezek a teendők:

  • alkossunk egy kutatócsoportot, amelynek tagjaival nem csupán nyomozni tudunk, de ki is tudjuk értékelni az egyes észleléseket
  • döntsük el velük, hogy mi a kutatás célja
  • konzultáljunk szakértőkkel
  • hozzunk létre egy olyan rendszert, amellyel kategorizálni tudjuk a beérkező észleléseket
  • iktassuk ki a rendszerből a hamis riasztásokat és riasszuk is el az embereket ezektől
  • egyúttal hozzunk létre egy olyan módszertant, amellyel gyorsan ki tudjuk iktatni az ufóként észlelt repülőket és légköri jelenségeket
  • vizsgáljuk át alaposan a tanúk jelentéseit, a fizikai és bűnügyi bizonyítékokat
  • valamint végezzünk kontrollált kísérleteket a témában, ha ez lehetséges

Tehát akkor most adott egy olyan sorvezető, amelyet a hírszerzés javasol, tehát ők is elismerik, hogy akár létezhetnek is idegenek… vagy pont ez az egészben az átverés? Mindenesetre mi megpróbáljuk megragadni a tech-vonulatát a dolognak, és ajánlunk néhány olyan alkalmazást, amelyekkel mi magunk is ufókutatónak érezhetjük magunkat.

A Latest UFO sightings egy olyan alkalmazás, amely a különböző hírforrásokból összegyűjtött információk alapján megmutatja, honnan jelentettek valamilyen ufóészlelést, vagy megmagyarázhatatlan jelenséget. Ez az app jelenleg Androidra érhető el, míg iPhone-okra egy hasonló app még csak az amerikai eseteket listázza.

A következő app már kevésbé próbál tudományos lenni: Az Ufo in photo lényege, hogy a korabeli hamisított fényképek mintájára a saját fotóinkra is elhelyezhetünk egy repülő csészealjat, hogy aztán mindenkinek mutogathassuk, milyen csodát fotóztunk hazafelé. Ezzel az alkalmazással szintén az androidosok járnak jól.

Ha viszont tényleg Pataky Attila nyomdokaiba lépve azon találnánk magunkat, hogy egy csodás repülő jármű lebeg a fejünk fölött, amely a pénz hatalmának végéről és boldog EDDA-koncertekről sugároz szeretetenergiát, az iPhone-okra elérhető Report a UFO alkalmazásban bejelenthetjük, mit tapasztaltunk, milyen volt a jármű formája, mérete és egyéb adatai.

Az androidos Satellite AR azoknak segít, akik egy égen pislákoló fénypontról nem tudják eldönteni, vajon csillagot látnak-e, vagy valami megmagyarázhatatlant. Ilyenkor elég a telefont a kérdéses irányba fordítani, és az alkalmazás máris megmondja, milyen csillagot néztünk ufónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik