Mobil

Hiánypótló funkciót kapott az Apple Watch

Minek diktálna és használna előregyártott mondatokat, mikor egy olyan megoldást is használhat, amit már 1837-ben is ismertek?

Az Apple Watch használóknak eddig is volt néhány lehetőségük arra, hogy üzeneteket küldjenek, így például diktálhatnak Sirinek, küldhetnek előregyártott szövegeket és hangulatjeleket, de az igazán kézenfekvő megoldást amihez nem kell az iPhone, eddig valahogy nem sikerült megtalálni. Ám ennek az áldatlan állapotnak végre vége, mert itt az igazi hiánypótló alkalmazás, melynek segítségével – kapaszkodjanak meg! – Morze-jelekkel lehet üzenetet küldeni. Egyébként amilyen furcsán hangzik a dolog elsőre, annyira kézenfekvő. Sok olyan helyzet adódik, amikor nem lehet, vagy nem illik előkapni a telefont a zsebünkből, viszont fontos lenne elküldenünk egy üzenetet, viszont az okosóra apró kijelzőjén nem lehet kényelmesen betűket bepötyögni.

Patryk Laurent, aki egyrészt kognitív tudósemberként dolgozik a Brain Corporationnél San Diegóban, másrészt lelkes Apple Watch rajongó, érzékelte a problémát, és készített egy saját alkalmazást, melynek segítségével kihagyható a telefon a folyamatból, és csak annyi kell, hogy az okosóra csatlakozzon egy Wi-Fi hálózathoz. “A Morze-kódos üzenetküldés ötlete teljesen kézenfekvő amikor azon gondolkodunk, hogy miként lehetne használni az Apple Watch érintőképernyőjét. Szerettem volna úgy üzenni vagy válaszolni valakinek, hogy nem kell diktálnom, ami különösen hasznos akkor, ha az ember éppen egy találkozón, vagy előadáson ül”, mondta Laurent az alkalmazás megszületésének körülményeiről.

Természetesen nem mindenki (sőt, meglehetősen kevesen) ismerik a Morze-kódokat, éppen ez magyarázza azt is, hogy egy otthon barkácsolt alkalmazásról van szó, és nem egy hivatalosról, de mégis jó lehet az olyan felhasználóknak, mint Laurent, aki egyébként engedéllyel rendelkező rádióamatőr, tehát már csak ezért is ismeri a pontokból és vonalakból álló kommunikációs formát. Az ötletgazda azt is elmondta, hogy igazán szórakoztató volt a fejlesztés, de nem ez volt a fő hajtóerő, hanem az, hogy az Apple Watch egy olyan tulajdonsággal gazdagodjon, ami alapból nem állt rendelkezésre. Illetve a munkahelyén is sokkal kényelmesebb számára így kommunikálni a robotok tanulási rendszerével, mint minden alkalommal, amikor valamit gépelni kellene, otthagyni a robotot, elmenni a géphez és a billentyűzetet használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik