Mobil

A mobilosok harmada magasról tesz a biztonságra

Minden harmadik ember úgy vágja zsebre a telefonját, hogy ha ellopnánk tőle, azt csinálnánk vele, amit csak akarnánk.

Már a legelső generációs mobiltelefonokat is védhettük PIN kódokkal, hogy elkerüljük azt a kínos esetet, hogy valaki meglovasítja, és a mi költségünkre hív róla emelt díjas számokat. Amióta pedig okostelefonokkal rohangászunk, különösen fontos a készülékek lezárása, hiszen ha illetéktelenhez kerül az eszköz, és semmilyen biztonsági módszerrel nem védjük, az e-mailjeinktől a netbank-alkalmazásunkig mindenhez nyitott ajtókat talál.

A Duo Lab felmérése szerint azonban ez a mobilos felhasználók 34 százalékát egyáltalán nem érdekli. Ennyi az aránya ugyanis azoknak, akik semmilyen módszert nem használnak a telefon lezárására. Pedig van már egy csomó lehetőség erre, a jól bevált PIN kódon kívül ott vannak például az Androidon berajzolható vonalas szimbólumok, az egyre több készüléken megtalálható ujjlenyomat-olvasó, az LG telefonok koppintós bejelentkezése, vagy a mobil Windows 10-ben bemutatkozó retinaszkenner, a Hello.

telefon-lezaras-02

És nem, és nem, és nem. Talán túl bonyolult állandóan valamilyen kódot rajzolgatni, kopogtatni, vagy pötyögni, esetleg az a másfél másodperc is sokat számít ennek a 34 százaléknak, ki tudja. De azért nagyon javasoljuk mindenkinek, hogy legalább valami alapszintű belépési módszert állítson be a készüléken, hogy aztán ne érje kellemetlen meglepetés, miután elhagyja a telefonját, vagy ellopják tőle. A személyes adatok, vagy épp a bankszámlára összekuporgatott pénz többet ér, mint pár koppintásnyi extra tevékenység a telefon használatba vételekor.

Aki pedig kifejezetten értékes adatokat tárol a telefonján (vagy olyan jelszavakat mentett el rajta, amivel nagyon fontos weboldalakra és egyéb helyekre juthat be), inkább nézzen körül olyan biztonsági szolgáltatások között, amelyek a rendszerek saját funkcióinál is erősebb, például kétfaktoros lezárást tesznek lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik