Mobil

Gyorstöltős csúcsmobilt, hangos tabletet és női okosórát mutatott be a Huawei

Ráadásul szinte mindenből van arany változat is, hogy boldogan villoghasson velük a nép. De nem ez bennük a legfontosabb.

Bár Kínában már tavaly megvillantotta a legújabb, Mate 8 nevű modellt a Huawei, a világpremiert a CES-re időzítették. Ez az első okostelefon, amely a gyártó új Kirin 950 chipsetére épül. Ez a közlemény szerint a korábbi Kirin 925-ös verzióhoz képest 100 százalékkal magasabb CPU-teljesítményt, 125 százalékkal megnövelt grafikus gyorsítást, és 70 százalékkal magasabb energiahatékonyságot kínál. Remélhetőleg nemsokára tesztlaborunkban nyúzhatjuk az új telefont, akkor majd jól kiderítjük, mi érezhető ebből a valós használat során.

A telefon alapverziójába 3 GB RAM és 32 GB háttértár került, de elérhető lesz 4 GB RAM / 64 GB tárhely kiépítésű modell is. Az akku 4000 mAh kapacitású, ami a csúcskészülékek között is jónak számít, a gyártó szerint két és fél napot is kibír egy feltöltéssel (mondjuk erre kíváncsiak leszünk, a közleményben azért az is szerepel, hogy gyakori használat esetén ez inkább másfél nap). Az viszont tényleg jól hangzik, hogy egy speciális gyorstöltési módszernek köszönhetően fél óra alatt feltölthetjük a Mate 8-at olyan szintre, amivel egy napig is kibírja. Ígéretes a továbbfejlesztett hűtés is, amely visszafogja a csúcskészülékekre jellemző melegedést, ami kényelmi szempontból sem utolsó, de az energiafelhasználásra is jó hatással van.

huawei-ces-01

Fotós téren a Huaweri első, saját fejlesztésű képérzékelőjének felturbózott változatát emeli ki, amelyre állítólag 98 millió dollárt költöttek (persze jó lenne tudni, hogy ehhez képest mennyibe került a versenytársak szenzorainak kifejlesztése). A Mate 8 optikai képstabilizátorát a Sony szállítja a hátlapi, 16 megapixeles kamerához. Az előlapon 8 megapixeles szelfikamera figyel.

Szoftveresen egy Android 6.0-ra faragott saját felhasználói felület fogad, a Huawei EMUI 4.0 része például egy automatikus töredezettség-mentesítő szolgáltatás, valamint osztott képernyős megjelenítés. A biztonságot egy továbbfejlesztett ujjlenyomat-olvasó garantálja, amely kétféle szabványt is használ a hatékonyság érdekében. Szintén a biztonságot erősíti az a tény, hogy a saját fejlesztésű processzor valós idejű titkosítást is támogat, így ha ellopják a telefont, a rajta lévő adatokhoz nem férhet hozzá más.

A bemutatón kiemelték a kéz nélküli használatot javító funkciókat, a 120 fokban érzékelt hangnak köszönhetően a hívott fél azt is jól hallja, amit konferencián, vagy autóban beszélünk.

Ékszerek és táblák

A Huawei arra is alaposan rágyúrt, hogy az elmúlt években még csak a tech-guruk és geekek által hordott okosórákat a szélesebb közönséggel is megkedveltessék. Most Jewel és az Elegant két olyan csuklóravalót mutattak be, amelyekkel kifejezetten a női vásárlókat célozzák meg. Hardveresen mindkét modell megegyezik: az 1,4 hüvelykes AMOLED kijelző felbontása 400×400 képpont, alatta 1,2 gigahertzes Snapdragon 400 rendszerchip, fél gigabájt RAM és 4 GB háttértár dolgozik. Az Android Wear rendszert futtató óra nem csak Androiddal, de iOS-t futtató eszközökkel is kompatibilis. A két újdonság között csupán annyi a különbség, hogy a Jewel számlapját Swarovski kristályok szegélyezik. Ez a modell 600, míg az Elegant 500 dolláros áron indít valamikor az év első hónapjaiban, a gyártó szerint egy feltöltéssel egyébként másfél napig lehet őket használni. Much csillogás, so kristály, very káprázat.

huawei-ces-02

A fentieken kívül a kínai gyártó bemutatta a tavaly 8 inches változatban már megjelent MediaPad M2 tablet tízhüvelykes kijelzővel szerelt változatát is. Az IPS megjelenítő felbontása 1980×1200 képpont, a kistestvérhez képest még változást jelent a 3 GB memória és a 6660 mAh kapacitású akku. Aki elég vakmerő a tabletes fotózáshoz, a hátlapon egy LED-vakus 13, a kijelző fölött pedig egy 5 megapixeles kamerát bizgerálhat. Az Android 5.1 alapokkal érkező tablet különlegessége a Harman Kardon hangrendszer, amely táblagépekhez képest kifejezetten hangos és részletgazdag audió képességekkel rendelkezik. Az első negyedévben érkező családban akad WiFi-s és LTE-s változat, és mindkettőből lesz 16 és 64 gigabájtos tárhellyel szerelt modell, az árak 350-től 470 dollárig terjednek, a két drágább verzióhoz érintőtoll is jár.

huawei-ces-03

Azt pedig a közöttünk élő Győzikék miatt nem hagyhatjuk ki, hogy a CES-en mutatták be a Google számára fejlesztett Nexus 6P telefon aranyszínnel borított változatát. Öröm, bódottá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik