Mobil

Brutális mobilszámla érkezett egy rossz iPhone-beállítás miatt

Kemény pénzekbe kerülhet, ha a telefonunk helyettünk gondolkodik, mi pedig nem vagyunk ezzel tisztában.

Nem mindig jó, ha az okostelefon még a gazdájánál is okosabb akar lenni, mert kisebb világ omolhat össze bennünk, amikor a következményekkel szembesülünk. Bár elvileg sokan vannak, akik a telefont csak használni szeretnék, nem pedig a beállításokban babrálni, az alábbi példa mindenképpen arra int, hogy néha azért figyeljünk oda, mikor megy a saját feje után a készülékünk.

Az iOS 9 egyik új tulajdonsága a Wi-Fi Assist, mely nagyon röviden azt jelenti, hogy ha az iPhone-unk szerint gyenge a vezeték nélküli hálózat jelszintje, vagy valamilyen egyéb kapcsolódási probléma van, fogja magát és automatikusan átvált a mobilhálózati adatforgalomra, ami előfizetéstől függően igen drága lehet. Ashton Finegold ezt a saját bőrén tapasztalta meg, mikor megérkezett az aktuális telefonszámlája, és azt látta, hogy 2000 dollárt kell fizetnie, ami napi árfolyamon közel hatszázezer forintnak felel meg. Azt viszont illik megemlíteni, hogy a tinédzser egyébként is 250 dolláros (kb. 73 000 forint) számlákat hoz össze, de a meglepett atyát ennek a többszöröse eléggé szíven ütötte, nem csoda hát, hogy elkezdte kutatni a hátterét a dolognak, és hamar rájött, hogy a Wi-Fi Assist tréfálta meg ilyen cudar módon. A hálószobája ugyanis pont egy olyan hely, ahol gyenge a jel, így a telefon magától váltott át a mobilhálózati adatforgalomra, aminek 144 000 megabájtos mobil adatforgalom lett a vége.

wifi assist

Mike Campbell az Apple Insidertől azt mondta a CBS Newsnak, hogy az iPhone-tulajdonosokat is megosztja a Wi-Fi Assist, mert vannak, akik szeretik, míg mások kimondottan rossz viszonyban vannak vele, és olyan ember is akad, aki nem is tudja, hogy van ilyen újdonság az iOS 9-ben. Nos, ez utóbbiak futhatnak bele a kétezer dolláros számlákba, holott néhány érintéssel simán ki tudnák kapcsolni, de valahol részükről is jogos, hogy magától ne csináljon már olyat a telefon, ami súlyos pénzekbe kerülhet. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy egyes gyártók Androidot futtató telefonjain is akad hasonló funkció, néhol “kevert hálózat”, vagy “automatikus hálózatválasztás” néven, ezért érdemes mindenkinek átfutnia a beállításokat, és a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében kikapcsolni. Szintén hasznos lehet egy adatforgalmi segéd, amelyen előre beállítjuk, milyen mobil adatforgalom elérésénél sikítson, vagy akár tiltsa le automatikusan a hozzáférést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik