Mobil

4 mobil app az újévi diétás fogadalmakhoz

Január első napjaiban sokan rákattannak az újévre megfogadott diétára és mozgásra, ehhez ajánlunk néhány mobilos segítőtársat.

Az év végi ünnepi időszak után sokan szembesülhetnek hirtelen felszedett kilókkal, a bejgliből és a csülkös töltött káposztából támadó zsírpárnákkal. Így nem csoda, ha a legtöbben az újévi fogadalmak közé sorolják a fogyókúra valamilyen formáját. Ezt azonban nehéz betartani, az újra beinduló munkanapokon egy csomó más vonja el a figyelmünket a kalóriaszámlálásról és a lefutott, vagy legyalogolt kilométerekről. Összeírtunk pár olyan mobilos alkalmazást, amelyek a fogyás, vagy sport statisztikájában, vagy épp egyéb motivációban segítenek.

MyFitnessPal

fitness-app-01-myfitnesspal

Ez jelenleg az egyik legnépszerűbb általános fitness app, amely egyszerű tételen alapul: égessünk el több energiát, mint amennyit beviszünk, és ettől lefogyunk. Oké, ez persze erős sarkítás, hiszen van, akinél a szénhidrátot, másnál a zsírt kell visszafogni, de azért tény, hogy ha ezt az alapelvet követjük, abból rossz eredmény nem lehet.

A MyFitnessPal-ban az adataink megadása után meghatározhatjuk az elérni kívánt célt, ehhez pedig megkapjuk a napi kalóriabevitel mértékét. Innentől egyszerű a képlet, ha bármit megeszünk vagy megiszunk, az levonódik ebből, ha pedig valamilyen mozgást végzünk, az hozzáadódik a napi kerethez. Ehhez egy már most is jelentős étel- és mozgástípus-adatbázis ad segítséget, de bárki felviheti a saját maga által elfogyasztott ételek tulajdonságait is, hogy a későbbiekben már csak ki kelljen választani a listáról Az app nyomon követi a naponta felvitt adatokat, így a testtömeget is, amiről jó esetben egy ereszkedő grafikont tud mutatni néhány hét, vagy hónap alatt – de persze ehhez a saját kitartásunk is szükséges.

Letöltés: iOS / Android

Fitness Buddy

fitness-app-02-fitnessbuddy

Ez az alkalmazás a mozgás irányából közelíti meg a problémát. Ha valaki nem tud, vagy nem szeretne konditerembe járni, de otthon szívesen mozogná le a napi kalóriákat, sokszor rosszul kezd hozzá, hiszen nincs mellette személyi edző, aki a helyes mozgástípusokat, gyakorlatokat megmutatná. A Fitness Buddy egy virtuális tréner, amelyben egy csomó gyakorlattípust találunk szinte az összes testrészre, izomcsoportra és edzettségi szintre. Az ingyenes változatban körülbelül 300, a mindössze 450 forintba kerülő kibővített verzióban 1700 gyakorlat található részletes leírással, videós segédlettel, és súlykövető rendszerrel.

Letöltés: iOS / Android

Runtastic

fitness-app-03-runtastic

Futáshoz és gyalogláshoz kiváló ez a népszerű alkalmazás: a telefon helyzetmeghatározó eszközeivel összekapcsolható app figyeli, merre, milyen sebességgel, mennyi időn át futunk vagy gyaloglunk, ebből kiszámolja az elégetett kalóriák számát, és elmenti az egyes edzések adatait, hogy később visszanézzük, melyik nap mennyit mozogtunk. Futás közben akár az alkalmazáson keresztül is hallgathatunk zenét, amelyet néha megszakít a virtuális edző hangja, aki közli velünk, hol tartunk épp kilométerben, kalóriában és átlagsebességben.

A megtett utak adatait kis térképpel és részletekkel együtt egy gombnyomással megoszthatjuk közösségi oldalakon, de akár összeköthetjük az appot olyan ismerőseinkkel, akik szintén használják, ekkor akár egymást is biztathatjuk, motiválhatjuk távolról. A fizetős változat 1500 forintba kerül, de már az ingyenes verzió is tökéletesen elég a napi mozgás figyeléséhez és a részletes adatok kezeléséhez.

Letöltés: iOS / Android

Habitica

fitness-app-04-habitica

Biztos sokan vannak úgy az újévi fogyókúrás fogadalmakkal, hogy az első napokban még jól bírják, aztán jön a “ma kihagyom, majd inkább holnap” szindróma, míg egyszer csak azon veszik észre magukat, hogy már hónapok óta nem gondoltak a diétára és mozgásra, inkább a tévét nézik, vagy a gép előtt ülnek és játszanak.

A Habitica az utóbbi csoportnak lehet a legizgalmasabb, hiszen játékot csinál abból, hogy ne alkalomszerűen foglalkozzunk az egészségünkkel, hanem a szokásunkká váljon a mozgás és a helyes étkezés. A gamifikált fogyókúrában feladatokat kapunk, mint egy kalandjátékban: külön quest például, hogy egy hétig minden nap együnk valamilyen gyümölcsöt, egy hónapig ne együnk pizzát, vagy ne járjunk gyorsétterembe. Ha ezeket a tevékenységeket (vagy épp a káros tevékenységek elkerülését) naponta rögzítjük, folyamatosan különféle díjakat, elismeréseket kapunk, aranyat gyűjthetünk, és szintet léphetünk, így kissé feldobva az életmódváltással járó szenvedést.

Letöltés: iOS / Android

Ajánlott videó

Olvasói sztorik