Mobil

Leáll az egyik legjobb mobilos levelező app – mutatjuk, hogyan tovább

A Mailbox kiváló kis levelező alkalmazás azoknak, akiket zavar a Gmail puritán felülete és kínálata, vagy az iCloud fiókjukhoz keresnek alternatív klienst. Hiába a milliónyi felhasználó, két hónap múlva zár a mókatár. Mutatjuk, mit próbálhat ki február végétől.

Szomorú közlemény jelent meg a Mailbox alkalmazás Google Play Store-beli letöltőoldalán (az App Store-on a cikk megírásakor még nem szerepelt az üzenet). A rövid szöveg szerint február 26-tól teljesen eltávolítják az appot a kínálatból, de már most sem fejlesztik tovább. Az okok valahol érthetőek, de ettől még a jelenlegi, több milliós felhasználói tábor tagjainak arcán valószínűleg nem őszinte a mosoly.

A mailboxapp.com-on a fejlesztők kicsit bővebben indokolják a döntést. A csapatot 2013-ban vásárolta fel a Dropbox, és még akkor is azzal a céllal csatlakoztak, hogy az e-mailezés folyamatát hatékonyabbá és ésszerűbbé tegyék, ezzel gyorsítva a napi munkát. Ez egyébként is összecsengett a Dropbox saját fejlesztéseivel, és az app valóban nagy népszerűségre tett szert, többek között azért, mert a leveleket egyfajta teljesítendő feladatként is kezelhettük. Tehát a Mailbox nem csakegy egyszerűen kezelhető levelezőszoftver, de egy levelekkel összeapcsolt task manager is egyben. Ilyen:

A fejlesztés során azonban úgy tűnik, nem ez volt a csapat célja. Olyan megoldást szerettek volna összehozni, amitől akár jelentősen lecsökkenhet a naponta elküldött felesleges e-mailek száma, tehát egy idorai workflow-kezelő rendszert, amit a jelek szerint egy e-mail kliens formájában nem tudtak megoldani. Épp ezért nehéz szívvel bár, de leállítják a Mailboxszal kapcsolatos fejlesztéseket, február 26-án nem csak a letöltőhelyekről tűnik el az app, de bejelentkezni sem lehet többé a szolgáltatásba. A fejlesztők részletes leírást is készítettek a leállás folyamatáról, hogy mindenki időben megtehesse a szükséges lépéseket.

Hogyan tovább?

Ha pedig a Mailbox után valaki nem szeretne visszatérni a telefonos rendszerek saját levelezőire, íme néhány ajánlat.

A K-9 Mail egy kifejezetten egyszerű felülettel rendelkező, ingyenes alkalmazás Androidra. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nyílt forráskódú, ezért többek között minden olyan levelezőrendszerrel együttműködik, ami POP3, IMAP, vagy Exchange protokollon kommunikál. A különféle forrásból származó leveleket mappába rendezhetjük, színkódolhatjuk.

Letöltés (Android)

A Boxer abban ad különlegeset, hogy leveleinket különféle gesztusokkal is kezelhetjük, csupán az ujjunkat húzogatva elérhető az üzenetek archiválása, törlése, vagy spamnek jelölése, és még egy rakás hasznos funkció. Az app a legfontosabb szolgáltatókhoz automatikusan csatlakoztatható a Gmailtől az Outlookig, és a POP3 / IMAP alapú fiókokra is ráhúzható. Ami pedig a Mailbox felhasználóknak külön jó pont lehet, itt is feladatokká alakíthatjuk a leveleket, hogy később se felejtsük el megcsinálni a benne foglaltakat.

Letöltés (Android / iOS)

Akad még egy jóféle levelezőprogram, ami már nem az, aki volt. Korábban Acompli néven működött, és leginkább abban múlta felül a rendszerek beépített appjait, hogy kiváló keresővel rendelkezett, ami bizony még nagyobb nevekről sem mondható el (igen, most rád nézünk megrovóan, Gmail). A naptárral, kontaktlistával felvértezett appot azonban nemrég felvásárolta a Microsoft, és ennek alapjaira készítették el az iOS és Android alatt futó Outlook klienst. Ha valakit nem zavar, hogy egy nem-Microsoft rendszeren Microsoft alkalmazást használ, érdemes tenni egy próbát az ingyenes megoldással.

Letöltés (Android / iOS)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik