Mobil

Az Instagram megtrükközte az iPhone 6s extra funkcióját

A 3D Touch nevű új kezelési módszerre gyorsan rárepült az Instagram, és egy pofás előnézeti funkciót épített az erősebb kijelző-nyomás köré. Aztán rájött, hogy kis bizgerálás után ugyanez Androidon is működik.

Az iPhone 6s és 6s Plus bemutatóján szó esett sokféle változásról és újításról, ám az egyik legjobban hangoztatott újdonság a 3D Touch bevezetése volt. Ezzel a módszerrel már nem csak az számít, hova bökünk az ujjunkkal a kijelzőn, emellett az is külön értelmet nyer, milyen erősen nyomunk rá valamire.

A 3D Touch (csak úgy, mint az Apple okosóráján hasonlóképpen működő Force Touch) előnye, hogy kevesebb “koppintással” is elérhetünk bizonyos funkciókat. Ezt azonban első körben csak az iOS néhány alapvető alkalmazásában lehetett kihasználni, a külső fejlesztők bizonyára azrt repülnek rá lassan a lehetőségre, mert az iPhone 6s sorozat mellett még sok más készülék létezik, amelyeken viszont nem lehet használni ezt a lehetőséget. Az Instagram viszont az elsők között volt, és egy kifejezetten hasznos kis újítással beépítette a 3D Touchot is az alkalmazásba.

Ha valakinél a fotók listanézetére váltunk, hagyományos kezelés mellett csak úgy tudjuk egyenként megnézni a képeket, ha rájuk koppintunk, akkor elugrunk a kép aloldalára, aztán egy erőteljes vissza gombbal szép lassan visszatöltődik a lista. Ehhez képest iPhone 6s és 6s Plus készülékeken a frissítés után elég volt erősebben rányomni egy kis előnézeti képkockára, amely ezután külön rétegben, a többi kis fotó fölött nyílt meg, hogy gyorsan kommentálhassuk, lájkolhassuk, vagy megoszthassuk. Aztán jött a nagy felismerés.

Az Instagram fejlesztői ugyanis csakazértis szerették volna a funkciót androidos telefonokon is elérhetővé tenni, pedig ott aztán nincs erős nyomást érzékelő technológia (legalábbis egyelőre). Aztán rájöttek a tutira: ha nem lehet erősen nyomni, akkor lehet hosszan. Így hát a mostanában települő Instagram frissítések után már bármelyik droidos telefonon működik majd a fentiekben leírt “rányitós” megoldás, csak épp nem kell agyig nyomni a kijelzőt, elég csak 1-2 másodpercig rajta tartani az ujjunkat a kiválasztott kis képen. Gyermekien egyszerű – az iPhone-osoknak pedig csak hadd fehéredjen az ujja!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik