Mobil

Félmilliárdot fizet a Samsung az Apple-nek, de vissza is kérné

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 12. 07. 09:00

Egyre furcsábban alakul az Apple és a Samsung évek óta húzódó szabadalmi pere. A legfrissebb ítélet alapján a Samsung fizet, de biztos benne, hogy visszakap mindent. Rossz seregre támadt az Apple, amikor a Google-t akarta hátba támadni.

Szinte azóta marja egymást az Apple és a Samsung, mióta megjelent a gyártók első saját okostelefonja. Az Apple beperelte koreai riválisát, mert szerintük a Samsung olyan szabadalmakat használ jogtalanul saját telefonjaiban, amelyekhez nem kért engedélyt tőlük (és persze nem is fizetett értük). Aztán a Samsung is elkezdett visszaperelni hasonló okokra hivatkozva – szóbe került az ujjal elhúzható képernyőktől a mobilos appok ikonjaiig minden, amit csak fel tudtak hozni egymás ellen.

Végül az ügyből egy már-már teljesen átláthatatlan, szövevényes jogi csűrcsavar lett, amire csak időlegesen jelentett pontot egy 2012-es bírósági döntés. Eszerint a Samsungot valóban elmeszelték a vádak egy részében, és kötelezték egymilliárd dollár kifizetésére. A koreai vállalat azonban persze fellebbezett, és szép lassan közel a felére tornászta le a behajtandó összeget.

Most egy újabb szakasz zárulhat le a folyamatban, de máris ott a folytatás lehetősége a két vállalat közös nyilatkozatában. Eszerint a Samsung elismeri a bíróság jelenlegi keresetét, mely most épp 548 millió dollár kifizetését írja elő számukra az – ahogy ők fogalmaznak – “állítólagos szabadalomsértés” miatt. Viszont rögtön ott egy kitétel: a koreai vállalat kijelentette, hogy “fenntartja a jogot arra, hogy az összeg egészének vagy egy bizonyos részének visszatérítését követelje”. Ez tehát azt jelenti, hogy bár most sokadik fokon is az Apple javára döntöttek, a Samsung nem hagyja magát, és a sokadik utáni ellentámadásba is belekezd.

Egyébként ez az egész huzavona azért is kínos, mert az Apple nem is csak a Samsungnak szeretne folyamatos mélyütéseket bevinni, hanem a teljes Android platformnak – a kifogásolt szabadalmak jó része ugyanis a rendszer egyes tulajdonságaira vonatkozik, ami pedig gyakorlatilag ugyanaz Samsungon, LG-n, Sonyn és minden egyéb androidos készüléken. Az Apple célja nem is feltétlenül a megítélt összeg tényleges bevasalása, hanem az, hogy marketing pozíciót javítson azzal, ha mindenhol hangoztathatja, hogy az Androidra építő gyártók (tehát tulajdonképpen maga az Android) tőlük lopta a rendszerük színe-javát. Csak egy gyártónak könnyebbnek tánt nekimenni, mint az egész Google-nak. Csak persze itt ellenfelükre akadtak: a Samsung olyan nevek támogatását élvezi a Google mellett, mint a Facebok és az eBay: ezek a vállalatok folyamatosan igyekeznek kiállni amellett, hogy a kifogásolt szabadalmak nem iPhone-specifikusak, és az Apple csak a piac tönkrevágására használja ezt a kirakatpert.

Mindenesetre a jelek szerint még itt sincs vége: a pénz ugyan az Apple számláira kerül, de a cupertinói vállalat csak egy csatát nyert, a háború vége még csak nem is látszik.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.