Mobil

Félmilliárdot fizet a Samsung az Apple-nek, de vissza is kérné

Egyre furcsábban alakul az Apple és a Samsung évek óta húzódó szabadalmi pere. A legfrissebb ítélet alapján a Samsung fizet, de biztos benne, hogy visszakap mindent. Rossz seregre támadt az Apple, amikor a Google-t akarta hátba támadni.

Szinte azóta marja egymást az Apple és a Samsung, mióta megjelent a gyártók első saját okostelefonja. Az Apple beperelte koreai riválisát, mert szerintük a Samsung olyan szabadalmakat használ jogtalanul saját telefonjaiban, amelyekhez nem kért engedélyt tőlük (és persze nem is fizetett értük). Aztán a Samsung is elkezdett visszaperelni hasonló okokra hivatkozva – szóbe került az ujjal elhúzható képernyőktől a mobilos appok ikonjaiig minden, amit csak fel tudtak hozni egymás ellen.

Végül az ügyből egy már-már teljesen átláthatatlan, szövevényes jogi csűrcsavar lett, amire csak időlegesen jelentett pontot egy 2012-es bírósági döntés. Eszerint a Samsungot valóban elmeszelték a vádak egy részében, és kötelezték egymilliárd dollár kifizetésére. A koreai vállalat azonban persze fellebbezett, és szép lassan közel a felére tornászta le a behajtandó összeget.

Most egy újabb szakasz zárulhat le a folyamatban, de máris ott a folytatás lehetősége a két vállalat közös nyilatkozatában. Eszerint a Samsung elismeri a bíróság jelenlegi keresetét, mely most épp 548 millió dollár kifizetését írja elő számukra az – ahogy ők fogalmaznak – “állítólagos szabadalomsértés” miatt. Viszont rögtön ott egy kitétel: a koreai vállalat kijelentette, hogy “fenntartja a jogot arra, hogy az összeg egészének vagy egy bizonyos részének visszatérítését követelje”. Ez tehát azt jelenti, hogy bár most sokadik fokon is az Apple javára döntöttek, a Samsung nem hagyja magát, és a sokadik utáni ellentámadásba is belekezd.

Egyébként ez az egész huzavona azért is kínos, mert az Apple nem is csak a Samsungnak szeretne folyamatos mélyütéseket bevinni, hanem a teljes Android platformnak – a kifogásolt szabadalmak jó része ugyanis a rendszer egyes tulajdonságaira vonatkozik, ami pedig gyakorlatilag ugyanaz Samsungon, LG-n, Sonyn és minden egyéb androidos készüléken. Az Apple célja nem is feltétlenül a megítélt összeg tényleges bevasalása, hanem az, hogy marketing pozíciót javítson azzal, ha mindenhol hangoztathatja, hogy az Androidra építő gyártók (tehát tulajdonképpen maga az Android) tőlük lopta a rendszerük színe-javát. Csak egy gyártónak könnyebbnek tánt nekimenni, mint az egész Google-nak. Csak persze itt ellenfelükre akadtak: a Samsung olyan nevek támogatását élvezi a Google mellett, mint a Facebok és az eBay: ezek a vállalatok folyamatosan igyekeznek kiállni amellett, hogy a kifogásolt szabadalmak nem iPhone-specifikusak, és az Apple csak a piac tönkrevágására használja ezt a kirakatpert.

Mindenesetre a jelek szerint még itt sincs vége: a pénz ugyan az Apple számláira kerül, de a cupertinói vállalat csak egy csatát nyert, a háború vége még csak nem is látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik