Mobil

Sosem törne össze a fúvókákkal landoló iPhone

Ha manapság leejtünk egy telefont, azonnal csorbul, törik, elnémul, vagy akár teljesen használhatatlanná válik. A cikkben bemutatott videó egy érdekes lehetőséget villant fel a megoldásra - kár, hogy csak koncepció, és néhány elképzelése erősen sántít.

Lassan négy éve, hogy egy kollégám egy hideg januári estén megérkezett az irodaház mélygarázsába azzal a céllal, hogy visszaadjon egy tesztre kapott, igen drága okostelefont. Amikor azonban kiszállt az autóból, hirtelen hatalmas csattanást hallott, és azonnal rá kellett jönnie, hogy az eszköz már soha nem lesz olyan, mint azelőtt volt. Történt ugyanis, hogy amint kiemelkedett az ülésből, a telefon kiesett a zsebéből, és mint a vajas kenyér, azzal a felével landolt a betonpadlón, amelyik a legsérülékenyebb. Innentől kezdve a kijelzője jóvátehetetlenül és végérvényesen hirdette a világba, hogy pályafutása fájdalmas véget ért, a pórul járt fiatalember beleírhatta a tesztbe, hogy hiába a Gorilla Glass, mindennek azért ez a védelem sem tud ellenállni.

A telefonok egyik végzete, ha leejtik őket, és szemben a Nokia 3310 időszakával, mostanság nem mindenkinél divat a tok, így elég sűrűn előfordulnak a csorbult sarkok és sérült kijelzők. Nem véletlen hát, hogy az Apple néhány hete egy olyan szabványt nyújtott be, mely szintén a pofára eséstől védi az eszközt, de addig még biztosan lefolyik pár millió köbméter víz a Dunán, mire valaki egy valóban használható alternatívát mutat be. Szerencsére itt vannak nekünk a koncepciók, melyek nem a valóságot ábrázolják, csupán egy olyan ideát kívánnak megjelentetni, ami talán működhetne is, vagy ha mégsem, akkor legalább jól néz ki.

Felhívjuk hát a figyelmet, hogy ami a videóban látható, az nem a valóság, és még csak nem is egy olyan dolog, ami a következő iPhone-ban már benne lehet, hanem csupán egy elképzelés, vagy ha úgy tetszik fikció. A még csak elképzelt iPhone 7-re épülő koncepcióban ugyanis egy aprócska széndioxid patront helyeztek el, mely arra hivatott, hogy a zuhanáskor a telefon sarkain kiáramló gáz segítségével olyasféle módon tompítsa a becsapódást, mint ahogyan egy leszállóegység teszi azt valamely idegen bolygó felszínére érkezve. Mindez a gyorsulásmérő és a tájolás érzékelő segítségével működhetne, ha pedig egy-egy akció után elfogy a gáz, nincs más dolgunk, mint újratölteni.

Természetesen a dolog nem lenne veszélytelen, és bár a koncepció erre nem tér ki, tudjuk, hogy az ember borzasztó kártékony fajta, tehát elképesztő hülyeségeket képes csinálni, így biztosan lenne legalább egy olyan idióta, aki túltöltené a kis CO2 tartálykát, aztán hirtelen bumm!, már robbanna is szét a telefon, az illető pedig perelne és mivel mindez az Egyesült Államokban történne, meg is nyerné. Ahogy egyébként a videó alatt valaki nagyon elmésen megjegyzi, egyébként is aggályos a dolog, mert jelenleg nem férne el a tartály a mostani alkatrészektől, de ami még fontosabb, nem hagyna helyet az ujjlenyomat-érzékelőnek és a mikrofonnak sem.

Ugyanakkor ahogyan Bástya elvtárs is mondta a koncepciós per forgatókönyvére: “egyébként tetszik”.

Olvasói sztorik