Mobil

Jön az új Sony csúcstelefon, de nem az Xperia Z6

Nagy a találgatás, hogy milyen telefont villant majd a Sony a januári CES-en, hiszen jó eséllyel még nem a következő "egész számú" modell érkezik a Z sorozatból. De akkor mégis micsoda?

Úgy tűnik, hogy a Sony valami komoly dologgal készül 2016-ra, ugyanis a sajtónak kiküldött CES 2016 meghívó anyagában nem csak VR headsetről, hifi cuccokról, CyberShot kameráról, és valószínűtlenül vékony tévéről, hanem egy telefonról is szó esik, ám a részletek nagyon homályosak. Nem csoda hát, ha a szaksajtó rögtön felbolydult, elkezdett találgatni. Vajon mégis milyen modell lehet az, amit a Sony be szeretne mutatni?

Vannak, akik úgy vélik, hogy csakis az Xperia Z6 jöhet szóba, de erről erősen megoszlanak a vélemények. Már csak azért is, mert az Xperia Z5, amelyet szeptemberben jelentettek be, majd kisvártatva máris a boltokba került, még túl fiatal ahhoz, hogy máris aláverjenek egy frissítéssel. Egyértelmű, hogy amint megjelenne az új csúcsmodell, a régebbi készülék eladásai rögvest csökkennének. Nem mellesleg azok is kényelmetlenül éreznék magukat, akik mindössze egy-két hónappal korábban vettek Z5-öt drága pénzen, és az ilyen rövid időn belül megjelenő utód miatt csökkenő ár talán még csúnya beszédre is késztethetné őket.

Ez még itt csak "sima" Z5, az Ultra modell igazi péklapát lehet
Ez még itt csak “sima” Z5, az Ultra modell igazi péklapát lehet

Másrészt viszont az okostelefonok piaca igencsak intenzív volt az elmúlt időszakban, és az előrejelzések szerint az üzem marad is hasonló. Ezt az is jelzi, hogy az egyik legnagyobb mobilos vetélytársnak számító Samsung máris csepegteti az infókat a Galaxy S7-ről, melynek bemutatója február 21-én várható a Samsung Unpacked 2016 nevet viselő eseményen.

Az Androidos versenytársak egyébként is szeretik nagyjából egyszerre bemutatni az újdonságaikat, ami simán jelentheti azt, hogy a Sony feltesz a hype-vonatra valami olyat, amiben Qualcomm Snapdragon 820 SoC rendszerchip ketyeg. Többen éppen ezért úgy gondolják, hogy a mostani sajtóanyagban inkább a márciusra ígért Sony Xperia Z5 Ultráról lehet szó, melyben az említett chipset mellett 4 GB LPDDR4 RAM lakik majd a 6,44 hüvelykes, 2160×3840-es 4K kijelző alatt, amihez ráadásul 23 megapixeles kamera tartozik. A kijelző méretéből, és a korábban bemutatott Ultra modellek tapasztalataiból kiindulva egy gyönyörűséges péklapát érkezhet tehát. Az Xperia Z6 pedig majd csak valamikor a második félévben érkezik, ami teljesen logikus lenne, hiszen itt újra előjön a fenti kétely: mégis melyik cég szeretné néhány hónapos szereplés után kinyírni az aktuális csúcsmodelljét?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik