Mobil

Van olyan okostelefon, amit csak hetente kell tölteni

Mivel villanthat nagyot a telített mobilpiacon egy ismeretlen gyártó? Még nagyobb processzorral? Még csodásabb kijelzővel? Még több okos funkcióval? Annyian próbálkoznak már ilyesmivel, így egy eddig ismeretlen márka az akku kapacitásával igyekszik híveket szerezni.

Sokat írunk arról, milyen módszerekkel próbálkoznak a gyártók meghosszabbítani az okostelefonok üzemidejét. Nem véletlenül: olvasóink is sokszor küldenek olyan leveleket vagy kommenteket, amelyekben ezt a tulajdonságot róják fel a mai készülékek legnagyobb hibájaként. Tény, hogy a lítium-alapú áramforrásoknagy gyakorlatilag elértük a határait, és szinte lehetetlen ezzel a technológiával megközelíteni a 15 éve használt “butamobilok” szintjét, amelyek akár egy hétig is vígan dolgoztak újratöltés nélkül. Napjaink átlagos okostelefonjaiban a legtöbb esetben valamilyen 2000-3000 mAh körüli kapacitással rendelkező akkumulátor található, a combosabb példányok 3400-3600-as ármforrással próbálkoznak, az pedig már kifejezetten ritka, ha valamilyen készülékben 4000-5000 mAh környéki akkut találunk. A csúcsmobilok így nagyjából 2 napos üzemidővel hirdetik magukat, egy átlagos készüléket pedig gyakorlatilag minden nap végén a töltőre kell dugnunk.

És akkor jön egy ismeretlen, kínai gyártó, amely azt mondja: nem szállunk be a még nagyobb, még szebb kijelzős, még erősebb hardverre épülő modellek háborújába, inkább az üzemidő terén leszünk a legjobbak. A Macoox legújabb modellje, az EX1 pontosan 9000 mAh kapacitású akkumulátort rejt magában. Ennek persze megvan az ára: a készülék nem éppen 6-7 milliméteres, mint napjaink papírvékony csúcskütyüi, hanem pontosan 15 milliméterrel domborítja ki a zsebünket. Az igencsak combos akku ráadásul egy viszonylag középkategóriás hardvert táplál, amely szintén nem annyira energiaéhes, mint a mai legerősebb rendszerchipek és egyéb alkatrészek, így a gyártó akár egy hetes használati időt is ígér.

Az előlapon egy 4,5 colos képátlójú, HD felbontású érintőkijelző található. Alatta egy még ismeretlen gyártótól származó, négymagos rendszerchip dolgozik 1GB RAM és 8 GB tárhely mellett, ez utóbbi bővíthető microSD kártyával is. A hátoldalon egy 8 megapixeles, LED vakus kamerát találunk, a szelfiket pedig egy 2 megapixeles frontkamerával készíthetjük. Az LTE kapcsolatra is képes eszköz áráról viszont még nincs információ, a gyártó csak a napokban mutatta be a terméket, amely első körben Kínában lesz kapható, de a tapasztalatok szerint az ilyen modellek viszonylag gyorsan fel szoktak bukkanni a hazai, független boltok kínálatában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik