Mobil

Megérkezett a Galaxy S7 motorja

A Samsung nem várt sokat azzal, hogy bejelentse jövő évi csúcsmobiljának processzorát.

A Samsung idei felsőkategóriás készülékei, a Galaxy S6 okostelefonok igen jól sikerültek, melyben komoly szerepe van annak, hogy ezekben a mobilokban található az iparág legkomolyabb teljesítményű chipsete. Ez a bizonyos Exynos 7420-as SoC pedig már meg is kapta az utódját: a most debütált Exynos 8890 (Exynos 8 Octa) elsőként várhatóan a jövő év februárban bemutatkozó Galaxy S7-ben képviselteti majd magát.

Az elődhöz hasonlóan 14 nanométeres FinFET gyártási technológiával készülő Exynos 8890 a már jól ismert big.LITTLE architektúrára épül, de vadonatúj 64 bites Samsung Mongoose ARMv8 processzormagokat tartalmaz, még pedig négy darabot. Ehhez még hozzájön a négy darab Cortex-A53 mag, a végeredmény pedig egy olyan chip, melynek fogyasztása 10 százalékkal mérséklődött, ellenben a teljesítménye több mint 30 százalékkal növekedett.

A grafikusgyorsító feladatait a Mali-T880 GPU látja el, mely nem kevesebb mint tizenkét magot tartalmaz, és ezáltal vélhetően köröket ver a Huawei nemrégiben bejelentett Kirin 950-es chipsetére, melynek hasonló GPU-ja csupán négy maggal rendelkezik. Az Exynos 8890 akár 4096×2160 pixeles kijelzőket is képes meghajtani, LTE Cat. 12/13 mobilnete pedig maximum 600 Mbit/s-os letöltési-, illetve 150 Mbit/s-os feltöltési tempóra képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik