Mobil

Ma indul a YouTube Music, csak még nem nekünk

A világ legnagyobb videómegosztója egy módosított mobil app formájában is támad, csak zenékre kihegyezve. Amerikában ma indul az őrület, Európának még várnia kell.

A YouTube már évek óta a videómegosztás alapértelmezett szolgáltatója, a versenytársak nagyon messze állnak még a trónjától – igen, még a folyamatosan fejlesztő, másfélmilliárd felhasználóval ezen a téren csak mostanában ébredő Facebook is. A Google szolgáltatását eddig hagyományosan böngészőben használhattuk, valamint saját mobil app formájában is elérhető. Most azonban kijött egy újabb YouTube app, ami nem az eddigit írja felül, hanem mellette létezik majd.

A YouTube Music elkészítését állítólag az inspirálta, hogy a videószolgáltatásban mostanában már rég nem csak zenei videókat találunk, van itt játék-közvetítéstől bakiparádén és cuki kismacskákon át a “hogyan kell falat fúrni” jellegű oktatóanyagokig minden. Viszont közben van egy jelentős felhasználói réteg, akik szinte csak zenehallgatásra használják a YouTube-ot, és őket zavarja a sok felesleges egyéb videó.

A YouTube Music ugyanaz lesz videóval felturbózva, mint ami a Google Play Music: egy jól kereshető, csak zenére kihegyezett adatbázis és streaming szolgáltatás. Természetesen ingyenesen használható, a YouTube-on már megszokott reklámok mellett, de a YouTube Red előfizetéssel ezektől is megszabadulhatunk. A keresőjét kifinomultabbnak ígérik a YouTube mostani megoldásánál, könnyebb lesz előadóra, lemezre, dalra, vagy akár stílusra keresni. A Google zenei termékekért felelős vezetője, T. Jay Fowler leginkább úgy magyarázta el a YouTube Music és a “hagyományos” YouTube közötti különbséget, hogy ha mondjuk beírjuk a “Call” szót a keresőbe, a YouTube Musicon a Call Me Maybe című dal klipje ugrik fel, míg a normál YouTube-on akár a Call of Duty videojáték bevezetője, vagy bármilyen más, nem feltétlenül zenei tartalom.

Az előfizetőknek ráadásul itt is érkeznek extra lehetőségek, például koncerteket lehet megtekinteni azok valós időpontjában (tehát kvázi “élőben”), és olyan zenei oktatóanyagokat lehet elérni, amelyek például valamilyen hangszeres tudás elsajátításában segítenek. A videókat le is menthetjük a telefonra, hogy később, internet nélkül is megnézhessük, és lehetőség van a háttérben történő működésre is, így egy gyors SMS, vagy e-mail megírása közben sem hallgat el a zene. A Google Play Musichoz képest a YouTube Musicon nem tudunk majd saját lejátszási listákat készíteni, ellenben a szolgáltatás naponta ajánl nekünk egy saját készítésű mixet a nézői preferenciánk alapján. Az ajánló rendszert is megberhelik, természetesen egy videóhoz kapcsolódóan csak más zenei videókat ajánl majd a rendszer.

Olyat is megtehetünk, hogy mondjuk egy Queen dal lejátszásakor bekattintjuk, hogy mostantól egy ehhez kapcsolódó automata lejátszási listát kérünk, majd beállíthatjuk ennek a “szórását”. Egy szűkre szabott szórással például csak további Queen dalokat kapunk, esetleg Freddie Mercury, vagy Brian May szólódalokkal megspékelve, míg egy szélesebbre állított szűrőbe már beleeshet némi Muse, Foo Fighters, vagy bármi, ami valamilyen szinten köthető a Queen zenéjéhez, stílusához. Természetesen azokra az előadókra is gondoltak, akik nem gyártottak minden dalukhoz klipet, náluk a filmesítés nélküli számok alatt az adott lemez borítója látszik majd.

A YouTube Music alkalmazás ma az Egyesült Államokban startol, limitált ideig egy olyan lehetőséggel, melyben 14 napig az előfizetői funkciókat is ingyenesen használhatjuk. Az európai megjelenés kicsit későbbre tehető, már csak azért is, mert itt valószínűleg külön engedélyeztetni kell az alkalmazást és a benne található dalokat a zenei kiadókkal és jogvédőkkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik