Mobil

Blogon keresik az ellopott telefon új gazdáját

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 11. 02. 14:09

Blogbejegyzésben és Facebook megosztások segítségével keresi ellopott okostelefonját egykori tulajdonosa. Esélyes ugyanis, hogy a készüléket jelenleg használó fiatalember szerepel azokon a fotókon, amelyeket még mindig interneten szinkronizál a készülék.
A közösségi média segítségét kérte egy ellopott telefon tulajdonosa, képeken ugyanis jól látható, kinél van most a mobil.

Ha valakinek ellopják a telefonját, az az esetek többségében csak sirathatja, hiszen ha a tolvaj egy kicsit is ért a technológiához, azonnal törli, kikódoltatja, és minden egyéb módon követhetetlenné teszi a készüléket. Ha viszont valaki elfelejti ezeket a lépéseket, lebuktathatja magát, vagy azt az illetőt, aki később használatba veszi a telefont.

Ez történt egy olyan magyar károsult esetében is, akitől nemrég ellopták a mobilját, azonban meglepve vette észre, hogy a készülékkel párosított felhő alapú tárhelyre újabb fotók érkeznek, amelyet a telefon automatikusan szinkronizál. A képek között pedig jó pár szelfi is akad arról a fiatalemberről, aki a jelek szerint mostanában használja az eszközt – ráadásul a fiatalember nem csak a képek alapján azonosítható.

Az egykori telefontulaj blogot indított a készülék felkutatására, melyben azt is megjegyzi: a lopás után több beállítás is érintetlenül maradt. Nem csak a felhőtárhellyel szinkronizálnak még a képek, de mindegyiken szerepel a geotag (tehát a rendszer által a fotókhoz illesztett információ a készítés helyéről), és még azt is sikerült kinyerni az adatokból, hogy egy budapesti panelház egyik WiFi hálózatán keresztül csatlakozik az internetre.

A szerző épp ezért úgy gondolja, már ezek alapján is eljuthatna a telefont jelenleg használó srácig, de most még a blogbejegyzés és az azt Facebookon megosztók segítségében bízik, hátha az illető magától visszaszolgáltatja a készüléket. A bejegyzésben fotók is találhatók, esetleg érdemes megnézni, ismeri-e valaki a rajtuk szereplő fiatalembert.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.