Mobil

Csúnya pert bukott el az Apple

Bíróság szerint is más által levédett technológiát használt újabb mobil chipjeiben az Apple, majdnem egymilliárd dollárt fizethet.

Az Apple általában vagy megnyeri, vagy a végtelenségig húzza és megegyezéssel kibekkeli a szabadalmi pereit, ráadásul a legtöbbet pont az almás vállalat indítja mások, például a Samsung ellen. Most azonban a rossz oldalon találta magát egy olyan perben, amelyben tegnap ki is mondták az elmarasztaló ítéletet. Az ügyben eljáró amerikai bíróság kimondta, hogy az Apple jogtalanul használt egy olyan technológiát, amelyet még 1998-ban védett le a Wisconsini Egyetem kutatási alapítványa.

A szervezet tavaly indította el a pert egy olyan technológia jogtalan használatáért, amely az iPhone-okban és iPadekben használt rendszerchipek teljesítményét növeli. A kérdéses technológia egyébként az A7, A8 és A8X chipeket érinti, amelyek az utóbbi iPadek és az iPhone 5s, 6 és 6 Plus modellekben működnek.

Az Apple egy ideig azzal védekezett, miszerint léteznek olyan korábbi bírósági iratok, melyek érvénytelenítik az 1998-as szabadalmat, ám a tegnapi döntés szerint jogilag továbbra is az alapítvány bitrokolja a szabadalmi jogokat. Első körben ráadásul brutális bírságot, 862,4 millió dollárt (azaz csaknem 235 milliárd forintot) szabtak ki a vállalatra, amelyet csak az a későbbi vizsgálat enyhíthet valamelyest, amely azt firtatja, vajon tudatosan sértett-e szabadalmat az Apple.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik