Mobil

Mindent verő új processzort tervez az Apple

Az almás logós gyártó legújabb chipsete az elődjénél jelentősen több maggal támad.

Az Apple holnap kezdi meg vadonatúj iPhone 6s és iPhone 6s Plus okostelefonjainak forgalmazását, melyek közös vonása az elődökben lévőnél jelentősen gyorsabb chipset: az A9 processzor 70 százalékkal nagyobb CPU teljesítménnyel és 90 százalékkal nagyobb GPU teljesítménnyel kecsegtet. Míg az eggyel korábbi generációs iPhone-okban lévő A8-as chipben két darab 1,4 GHz-es processzormag található, addig az új modellekben lévő A9-ben már két darab 1,8 GHz-es mag rejtőzik.

Nem sokkal az A9 felbukkanását követően máris felröppentek a pletykák a jövőre érkező A10-zel kapcsolatban. Ezek szerint az A10-ben már nem kevesebb mint hat processzormag kap helyet, ami minden korábbinál jobb többszálas feldolgozási teljesítményt vetít előre, azt viszont egyelőre még nem tudni, hogy a magok milyen órajelen ketyegnek majd. Megjegyzendő, hogy az Apple eddig maximum hárommagos chipeket készített, ilyen például az iPad Air 2-ben található A8X, ellenben a riválisok kínálatában már jó ideje fellelhetők hat- és nyolcmagos, sőt akár tízmagos SoC-k is.

Az Apple A10 előreláthatólag 14 vagy esetleg 10 nanométeres gyártási technológiával fog készülni, várhatóan a Samsung gyártósorain, de ezenkívül azt sem lehet kizárni, hogy a TSMC vagy az Intel lesz az Apple chipgyártója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik