Mobil

Az Apple ma este bejelenti az új iPhone-t, ami…

...a világ egyik fele szerint zseniális, forradalmi, minden versenytársnál kiválóbb lesz, a világ másik fele pedig továbbra is túlhájpolt és túlárazott sznobofonnak fogja tartani. Idén ráadásul állítólag elég sok minden egyéb is előkerül a nagy bejelentésen.

Egyetlen nap eltéréssel napra pontosan a tavalyi iPhone bejelentést követi az Apple, idén talán azért tették szeptember 9-ére az eseményt, mert a legújabb telefon mellett ma debütál az iOS 9 végleges változata is. A hazai idő szerint 19 órától kezdődő show-ról mi is élőben számolunk majd be, tehát akik tűkön ülve várnak minden egyes új infómorzsát, tartsanak velünk ma este is. Addig viszont gyorsan nézzük át, milyen bejelentésekre lehet számítani.

7 helyett 6S (x2)

Az iPhone 3G után használta először az Apple azt a gyakorlatot, hogy bár a nép minden évben mohón vágyott egy új almás telefonra, de mégsem tudtak elegendő újítást belepréselni a következő generációba, az óvatosabb fejlődést óvatosabb számozással jelezték: az akkor várt iPhone 4 helyett még csak 3GS érkezett. Később a 4s és 5s esetében is eljátszották ugyanezt, és mindegyik esetben bejött a blöff, hiszen a nagy újítások hiánya ellenére Apple-fanok kígyózó sora állt a boltok előtt az értékesítés megkezdése előtt már egy nappal.

Idén annyi változik a szakértők szerint, hogy a tavaly bejelentett mindkét iPhone frissül egy S verzióval, tehát lesz kisebb méretű 6S, valamint tepsi 6S Plus is. Az igazi újdonságok között szerepel, hogy végre 12 megapixelesre növelhetik a hátlapi kamerát, amely innentől 4K felbontású videókat is rögzíthet. A szelfikamera a 720p videózás mellé megkapja a hátlapról a lassított felvételi módot, valamint lesz itt is egy vaku, igaz, csak hamis: több androidos csúcsmobilon már láthattuk, ahogy a kijelző fehérségét használják saját arcunk megvilágítására, állítólag most almás verzióban is ez a megoldás érkezik.

Ami viszont marketing-szempontból igazi nagy durranás lehet, az a különféle fantázianeveken terjedő, nyomásérzékeny kijelző. Ennek különlegességét az adja, hogy más érintőkijelzőktől eltérően nem csak a nyomás, valamint a nyomás hossza alapján reagálhat a rendszer, hanem már a nyomás ereje is számít. Például ha egy fotóra egyszer rányomunk a galériában, megnyitja nagyban, ha hosszan nyomva tartjuk a kijelzőt, megnyit egy fotószerkesztőt, és ha erősen rányomunk, mondjuk megjeleníti a megosztási lehetőségeket. Nem egy irdatlan nagy fejlesztés, de érdekesnek érdekes – persze kíváncsi leszek, hány hozzám hasonlóan dokkmunkás-kezű júzer viszi majd vissza szervizelni a tönkrenyomkodott LCD paneles iPhone-okat.

iPad Hulk Edition mínusz a zöld szín

Az iparági híresztelések szerint a 6-8, valamint 10-11 hüvelykes tablet kváziszabványok mellé az Apple ma felsorakoztat egy újabbat is egy 12,9 hüvelykes iPad formájában. A 64 és 128 gigabájtos tárhelyet villantó modellek a billentyűzettől eltekintve már-már ultrahordozható laptop kategóriát képviselnek (és egy jól megválasztott billentyűzet-tapipad kiegészítővel tulajdonképpen valóban belépnek ebbe a kategóriába). A tavalyi iPadeknél erősebb A9X processzor, az érintőtoll-kompatibilitás és az itt is bevezetett nyomásérzékeny kijelző pedig valóban sokféle alkalmazásra képessé teheti a gigatabletet.

…és még valami(k)

Steve Jobs idejében szokhattuk meg, hogy egy Apple bejelentés során, amikor már mindenki azt hiszi, hogy mindent láttunk, jön az “és még valami”, valami utolsó nagy durranással. Idén akár több ilyen is lehet. Egyrészt egy masszív fejlesztés minden operációs rendszeren, ami persze nem ér senkit váratlanul, hiszen ezek fejlesztői verzióit már bemutatták egy ideje. Egyrészt véglegesedik az iOS 9 bonyolultabb kérdésekre is válaszolni képes Sirivel, autós és gyalogos navigációval, energiatakarékos üzemmóddal, okosabb Spotlight keresővel, saját hírolvasóval, új betűkészlettel és még sok egyéb friss funkcióval. Szintén elhagyja a bétát az OS X El Capitan, amelyben lesz a Windows 8-hoz hasonlóan osztott képernyős módban futtatható dupla alkalmazás lehetősége, új Metal alrendszer a grafika javítására, valamint természetes stílusban feltett kérdéseket is megértő Spotlight kereső. Végül pedig az okosórát hajtó Watch OS 2 is véglegessé válik, lesz benne lehetőség telefon használata nélkül is működő alkalmazások telepítésére, WiFi hotspotok megjegyzésére, hogy így is függetlenedhessen az óra a zsebünkben lapuló telefontól.

A rendszerfrissítéseken kívül a jelek szerint az Apple TV-vel is tervez valamit a cég, a “tévéokosító kütyüből” most egy olyan új változat jelenhet meg, amely beépített Siri asszisztenst, nagyobb tárhelyet, valamint saját alkalmazásboltot kaphat.

Este mindenre fény derül, online közvetítésünkben jól megmondjuk majd, hogy mit tud a fantasztikus-csodálatos-mindenmásnáljobb / mármegintugyanolyan-túlértékelt-felülárazott iPhone, és valóban jön-e a giga iPad, valamint a friss Apple TV. Este héttől várunk mindenkit a 24.hu-n!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik