Mobil

Androidról Windows 10-re? Nemsokára megoldható lesz!

Bekeményített a Microsoft, jönnek az első olyan telefonok, amikről utólag kirúghatjuk az Androidot Windows 10 Mobile kedvéért.

Az okostelefonos világban nem igazán volt jellemző mindeddig az a gyakorlat, hogy a mobilokon lévő operációs rendszert teljesen másmilyenre cseréljük. Az ilyen gyakorlathoz legközelebb jelenleg az androidosok juthatnak, de ők is csak annyira, hogy különféle trükkökkel az aktuális Android verziótól eltérő droidot telepíthetnek a telefonra. Ráadásul ez is hosszas bütyköléssel, számos hibalehetőséggel jár, és az alternatív kiadásokkal újraindított telefonok sokszor veszítenek valamelyest a stabilitásukból.

Most azonban meglepő híreket hallani a Microsoft irányából. Joe Belfiore, a Windows rendszerért felelős csapat vezetője is megerősítette, hogy érkeznek az első olyan mobilok, ahol lehetőség lesz az Android helyett utólag Windows 10 Mobile-t telepíteni. Egyelőre csak annyit lehet tudni a tervekről, hogy elsőként a Xiaomi egyes modelljein próbálkozhatnak az áttéréssel kínai felhasználók.

Az szinte biztos, hogy kevés olyat látunk majd, amikor egy teljesen új androidos telefon gazdája a kicsomagolás után máris száműzi a mobilon lévő rendszert egy Windows kedvéért, viszont ha valóban általánosan elérhetővé válik a lehetőség, máris megvan a valós célcsoport. Egy átlag androidos telefon ugyanis nagyjából egy-másfél évig frissül az aktuális verzióra (ez sokban függ a helyi szolgáltatótól és a készülék gyártójától is), viszont sokan nem szeretnék csak azért kidobni a másfél éves mobilt, mert már egy frissíthetetlen, öregedő Android ragadt rajta. Valószínűleg őket szólítja majd meg a Microsoft, mondván, ha a Google nem segít a ráncfelvarráson, itt egy naprakész, folyamatosan frissített rendszer, amivel még akár évekig nem kell új telefont vásárolni. Meglátjuk, mi lesz a tényleges stratégia, de a fenti lehetőségekkel talán tényleg szerezhet végre némi jelentősebb moboilos piacrészt a rermondi vállalat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik