Mobil

Teszten az olcsó, körszámlapos okosóra

Az Alcatel bebizonyítja, hogy egy prémium kinézetű viselhető kütyünek nem feltétlenül kell egy kisebb vagyonba kerülnie.

Mostanság szinte még a csapból is a legújabb viselhető kütyük folynak, és ezek közül is leginkább az okosórák uralják a híradások túlnyomó többségét. Nyílt titok, hogy a gyártók folyamatosan azon fáradoznak, hogy egyre szélesebb rétegek számára tudják vonzóvá tenni ezeket a készülékeket, mindeddig azonban elmaradt az igazi áttörés, vagyis eddig még egyetlen olyan okosóra sem látott napvilágot, melyre azt tudnánk mondani: nincs élet nélküle, azonnal irány a bolt! Nem állítjuk, hogy jelen tesztalanyunk, az Alcatel OneTouch Watch kapásból forradalmasítaná a piacot, az viszont mindenképpen tény, hogy “személyében” egy nagyon is szemre való és végre elérhető árú új okosórához van szerencsénk.

 

Design, minőség
A kínai TCL által gyártott készülék minőségérzete nagyon rendben van, sehol egy gagyi műanyag, sehol egy pontatlan illesztés. A 42 milliméter átmérőjű és 60 gramm tömegű óra előlapját üveg borítja, oldalt pedig 10 milliméter magas rozsdamentes acélra lehetünk figyelmesek – a készülék a valóságban még sokkal szebb, mint képeken, illetve az életben kicsit talán kisebb, mint a fotókon. Nálunk a gumiszíjas változat járt, de ezenkívül fémszíjas verzióban is elérhető az okosóra, mely ráadásul kétféle hosszúságú szíjjal készül, így mindenki megtalálhatja a maga számítását. A szíj 20 milliméter széles, 2 milliméter vastag és könnyen állítható a hossza, a csatja pedig természetesen fémből van.

 

 

Felszereltség
Nyomógombból egyetlen egy darab került a fedélzetre, még pedig az óra jobboldalára, és ennek segítségével ébreszthető fel az alvó állapotú óra. A szíjon látható NFC logó ugyebár értelemszerűen az NFC támogatásra utal, ami mellett Bluetooth 4.0 vezeték nélküli technológiát kapunk, vagyis ilyen kapcsolat van a Watch és az okostelefonunk között. A Huaweinél már látott megoldás, miszerint a szíj végén egyszerűen csak lehajtunk egy kis borítást, és az ily módon szabaddá váló normál USB csati máris bedugható egy üres USB-portba, vagy töltőbe. A 210 mAh kapacitású integrált akkumulátor 1 óra alatt tölthető fel: nagyon óvatos használat mellett 4 napos üzemidőre, normál használat pedig 2-3 napos használati időre számíthatunk, ami teljesen korrektnek mondható. Hivatalos IP67 minősítést is kapunk, így az órában elméletileg nem tesz kárt, ha maximum 1 méter mély vízben legfeljebb 30 percen keresztül lubickolunk vele.

 

 

 

Kijelző
Az 1,22 colos képátlójú érintőkijelző 240×204 pixeles felbontású, ami nem éppen rekordérték, de azért túlságosan pixelesnek sem mondható a felhasználói élmény. A kijelző ezúttal nem teljesen kerek, ugyanis az alsó része le van csapva, mint a Moto 360 esetében, azonban ez az alsó kis fekete rész is érintésérzékeny. A 262 ezer színárnyalat megjelenésére képes IPS LCD panelen a különleges bevonatnak köszönhetően szerencsére nem nagyon látszanak meg az ujjlenyomatok, a fényerő három fokozatban állítható, és még erős napsütés mellett sem jelent gondot a kijelzőkép leolvasása. Kár, hogy fényérzékelő nincs az órában, melyből a gyorsulásmérő és a giroszkóp szerencsére nem hiányzik. A kijelzőt akár egy kézmozdulattal is fel lehet ébreszteni, ehhez azonban sajnos igen erőteljesen kell arcunk felé közelíteni a karórás kezünket – a rendszer érzékenységén lehetne még egy kicsit finomítani.

 

 

Kezelőfelület
Alaphelyzetben a kétféle analóg, illetve egyféle digitális óra valamelyike fogadja az embert, és ha egyszer rábökünk a kijelzőre, akkor ennek hatására máris felvillan a 2×2 ikonos felépítésű minimalista menürendszer. Négy oldalon összesen tizennégy ikon található, melyek között oldalirányban lehet lapozni, ha pedig vissza szeretnénk lépni valahonnan, akkor ehhez a kijelző alatti részre kell rányomnunk. Ez utóbbi helyről egy jól irányzott felfelé történő lapozással hívható elő az értesítési felület, ahol informálódhatunk arról, hogy milyen emailjeink, illetve social postjaink érkeztek. Az üzenetek rövid első részletét lehet elolvasni az órán, a többit már csak a telefonunkon tudjuk megnézni. A kihangosítóként nem használható okosórán nem lehet értesítést törölni, vagyis ezek egészen addig ott maradnak, amíg a mobilon nem inaktíváljuk őket.

 

 

Funkciók
Az időjárás alkalmazás az aktuális napról és az utána következő négy napról képes némi vizuális információt megjeleníteni, a pulzusmérő a hátlapon lévő szenzorral méri meg, hogy hányat dobban a szívünk egy perc alatt, az alvásfigyelő pedig értelemszerűen az alvásunkat elemzi ki. Kapunk továbbá futás appot, stoppert, digitális iránytűt, a telefonunkon lévő zenéket távirányító alkalmazást, a mobilunk kameráját kioldó exponálót, telefonkereső szolgáltatást, illetve bármikor könnyen repülő üzemmódra válthatunk és egyszerűen kikapcsolhatjuk az amúgy korrekt erejű vibramotort. Az Alcatel Watch körülbelül ennyi tud, és mivel nem Android Wear, hanem RTOS operációs rendszer fut rajta, nem igazán számíthatunk arra, hogy a szolgáltatási körét a jövőben egyszerűen növelni tudjuk majd. Ez a szoftver igen kis étkű, így aztán a gördülékeny futáshoz elegendő egy mindössze egymagos és alacsony órajelű chipset: az STM429-es SoC-ben egy 180 MHz-es órajelű Cortex-M4 processzormag található.

 

 

Move
Az Android 4.3+, illetve iOS 7+ operációs rendszerű okostelefonokkal kompatibilis One Touch Move alkalmazás vezérlőpultján megtekinthetjük, hogy hány lépést tettünk meg, hány kalóriát égettünk el, mekkora távot gyalogoltunk le, mennyi időt voltunk aktívak, illetve, hogy mennyit aludtunk. Minden egyes szekciót illetően beállíthatunk saját célszámokat, ezenkívül pedig természetesen az elért eredmények megosztásának sincs akadálya. Az idősávon könnyen áttekinthetők a korábbi eredmények, ezenkívül pedig meg lehet adni, hogy az alkalmazás milyen időközönként szinkronizáljon a felhővel, és hogy azt esetleg csak és kizárólag Wi-Fi hálózaton keresztül tegye meg.

 

 

 

Többféle riasztási időpontot lehet létrehozni, de ehhez mindenképpen kell a telefon, csakúgy, mint az óra háttérképének a lecseréléséhez: 24-féle minta és 16-féle szín közül lehet választani, ezenkívül pedig saját fotókat is betehetünk háttérképnek. Megadható, hogy a kijelző 5, 10 vagy 15 perc inaktivitást követően kapcsoljon ki, egyszerűen időzíthető a “ne zavarj” funkció, a bejövő hívások kapcsán pedig definiálhatjuk, hogy mely hívófelek esetében kapcsoljon be a rezgés. Az óra a következő értesítéseket képes megjeleníteni: nem fogadott hívás, email, SMS, Gmail, Instagram, Facebook, Facebook Messenger, Google+, Hangouts és Whatsapp. GPS-vevő és térkép alkalmazás nincs a készüléken.

 

 

Konklúzió
Ár/érték fronton jelenleg verhetetlenül jó vételnek számít az Alcatel OneTouch Watch, ugyanis “személyében” 40 ezer forint ellenében egy olyan okosórát kaphatunk, mely remekül néz ki, hibátlan a minősége, teljesen vízálló, rengeteg értesítést képes megjeleníteni és még az üzemideje is korrekt. Az egyszerű fitnesz karkötőknél mindenképpen többet tud a Watch, de a nála általában kétszer többe kerülő Android Wear-alapú riválisokhoz képest negatívum, hogy nem lehet letölteni rá új alkalmazásokat. Ha pedig egy a Watch-hoz remekül passzoló Alcatel okostelefont keresünk, akkor érdemes néhány pillantást vetni a nemrégiben általunk is letesztelt 5,5 colos Idol 3-ra.

Alcatel OneTouch Watch
Pozitívum: elegáns formaterv, minőségi anyagok, por- és vízálló kivitel, korrekt szíj, opcionális fémszíj, egyedi töltési megoldás, napfényben is látható kijelző, fürge és hatékony működés, egyszerű kezelhetőség, korrekt üzemidő, vibramotor, Bluetooth 4.0, NFC, giroszkóp, gyorsulásmérő, pulzusmérő, Android és iOS támogatás, jó ár/érték arány.
Negatívum: nem bővíthető az alap alkalmazáskínálat, nincs benne fényszenzor és GPS-vevő, a mozdulatvezérléses bekapcsoláson lehetne még finomítani, enyhén pixeles kijelző, nincs WinPho támogatás.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik