Mobil

Figyeljen nyaralás közben, ha nem akar százezres mobilszámlát

A külföldi nyaralás közben nem árt odafigyelni arra, hogy használjuk a telefonunkat. A roaming miatt könnyen (és akár észrevétlenül) összehozhatunk egy brutális telefonszámlát. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

Amikor év közben megszokjuk, hogy a telefonálás és az internetezés is szó szerint mindig kéznél van, könnyen beleesünk abba a csapdába, hogy külföldi nyaralás közben is ugyanolyan intenzitással használnánk tovább a mobilunkat. Ez pedig egyelőre nagy hiba: a legtöbb mobilszolgáltató esetében számolnunk kell a roaminggal, amely akár meg is sokszorozhatja a következő számlán szereplő összeget.

De mi is az a roaming?

Onnantól, hogy a határt átlépve a telefonunk átáll egy külföldi mobilszolgáltató hálózatára, a hívásokért, SMS-ekért és az adathasználatért is rajtuk keresztül fizetünk. A roamingdíj egy olyan extra tétel, amely minden hívás, szöveges üzenet és egységnyi adat normál díjára kerül, tulajdonképpen a különböző országokban működő szolgáltatók összekapcsolásának díjaként. Ugyan jó ideje folynak tárgyalások arról, hogy az Európai Unió tagországain belül teljesen megszűnik a roaming, ez a jelenlegi állás szerint csak 2-3 éven belül várható.

Addig az EU tagországaiban zónánként különféle roamingdíjakkal kell számolnunk, melynek jelenlegi szabályozás szerint van egy maximuma. Az Unió tagországaiban és három másik európai országban (Norvégia, Izland, Lichtenstein) egy megabájtnyi adatforgalomért legfeljebb 78,3 forintot kell fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként legfeljebb 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 19,5 forintba kerülnek, a küldött SMS-ek darabára pedig maximum 23,5 forint. Az euróban meghatározott jelenlegi egységes árplafonok tavaly július 1-jétől érvényesek az említett államokban, szolgáltatótól és országtól függetlenül. Igen, külön kiemeljük azt, hogy egyelőre a fogadott hívások után is fizetni kell, szóval az se megoldás, ha mással hívatjuk vissza magunkat a tengerparton.

Természetesen az EU-n kívüli célországokban is van roaming, egyes esetekben még a fenti összegeknél is jóval drágább, ezért minden esetben célszerű előre tájékozódni, mielőtt elindulunk.

Így lehet felkészülni

Már a nyaralás megtervezésekor érdemes megnézni saját mobilszolgáltatónknál, milyen lehetőségek vannak a roaming megkönnyítésére. A legegyszerűbb módszer természetesen az, ha letiltjuk a roamingolás lehetőségét – erre egyrészt a szolgáltatónál is lehetőségünk van, másrészt az adatroamingot az okostelefonok beállításai között is inaktiválhatjuk, így még véletlenül sem fordulhat elő, hogy akár tudtunk nélkül csinos számlát hozunk össze, mert mondjuk magától frissíteni kezd a Facebook, vagy a háttérben letöltögeti a leveleinket a Gmail.

Mindegyik hazai szolgáltatónál elérhetők különféle roaming-csökkentő extrák, tehát olyan időszakos csomagok, amelyekkel a külföldi telefonálást, illetve adathasználatot egy előre fizetett összeg fejében roamingdíj nélkül, hazai árakon tudjuk igénybe venni. Ezen kívül van már olyan szolgáltató is, amely egyes előfizetéses konstrukcióiban egyáltalán nem számol fel roamingdíjat.

Az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroamingot, a szolgáltatás megszakad. A külföldi mobilhasználatról szóló legfontosabb tudnivalók az NMHH belül működő Média- és Hírközlési Biztos Hivatalának oldaláról is elérhetők.

Ha pedig tudjuk, hogy huzamosabb ideig tartózkodunk majd külföldön (főleg akkor, ha az EU-n kívülre utazunk), néha egy kis fejszámolás sem árt. Akad olyan eset, amikor még mindig azzal járunk a legjobban, ha veszünk egy helyi, feltöltőkártyás telefonszámot: ha jól választunk, a kinti hívásainkat és az internetezést is helyi tarifán bonyolíthatjuk.

Az NMHH honlapján a TANTUSZ Roaming tarifa-összehasonlító segít tájékozódni a külföldi telefonhasználat költségeiről célországokra, szolgáltatókra, díjcsomagokra lebontva. A szolgáltatás 6 hírközlési szolgáltató közel 30 roaming díjcsomagjára lebontva, a világ bármely országában éppen érvényben lévő adatokra tud rákeresni, hogy milyen díjtételekkel és díjak mellett vehető igénybe a roamingszolgáltatás. Zárásképp megmutatjuk az NMHH információs kisfilmjét, ami összefoglalja a lényeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik