Mobil

És igen: 2017-ben már tényleg megszűnik a drága roaming

Még két év, és az EU országaiban járva végre már olcsón használhatjuk majd mobiljainkat.

Jelenleg mi a szokás mobiltelefon vonatkozásban akkor, ha külföldre utazunk? Több lehetséges eset is van: van aki kapásból letiltja a mobilnet roamingot a SIM-kártyáján és csak kevés hívást fogad külföldön, van aki aktivál egy néhány 10 MB-os mobilnet roaming csomagot, van aki beszerez egy külhoni SIM-kártyát, és van aki csak az utazást követően eszmél rá arra, hogy véletlenül mekkora mobilszámlát generált az otthonától távol. Mindez azonban hamarosan szerencsére a feledés homályába fog veszni.

Rengeteg előkészítést követően az Európai Parlament tavaly áprilisban megszavazta, hogy az Európai Unió országaiban a közeljövőben megszűnjenek a roaming díjak. Magyarul az EU területén működő mobilszolgáltatók a rendelet hatályba lépését követően már nem számolhatnak fel semmilyen extra díjat a külföldön megejtett mobilhívásokért, SMS-ezésért, illetve mobilnetezésért. A tavaly tavaszi bejelentést követően a tagállamoknál pattogott a labda, vagyis minden egyes országban jóvá kellett volna még hagyni a tervezetet, melyre az eredeti tervek szerint még 2014-ben sor került volna, és ezt követően 2015 karácsonyán már szabadon és extra kiadások veszélye nélkül mobilozhattunk volna az EU bármely országában. Ez azonban mégsem így történt, ugyanis a tagállamokat tömörítő Európai Tanács az erős lobbinak engedve idén márciusban arról szavazott, hogy 2015 végén bizony még nem szűnnek meg a magas roaming díjak.

Ez mindenképpen rossz hír volt, a jó viszont az, hogy a roaming költségek (hívás, mobilnet) az elkövetkezendő időkben szépen lassan tovább fognak csökkenni, és a legfrissebb híradások most már arról szólnak, hogy 2017. június 15-én véglegesen eltörlik az unión belüli barangolási díjakat. Erről ma hajnakban született döntés: az EU soros elnöksége és az Európai Parlament egy maratoni 12 órás ülést követően adta ki az európai mobilosok tömegeit mindenképpen pozitívan érintő határozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik