Mobil

Friss toplista: most ezek a legjobb kamerás mobilok

Az elmúlt időkben mi is rengeteg összehasonlító tesztet készítettünk kamerás mobil fronton, azonban ha az összes ilyen készülék képességét szeretnénk összevetni egymással, akkor nincs más választásunk, mint belekukkantani a DxOMark adatbázisába.

Az elsősorban digitális fényképezőgépek képminőségét minősítő DxOMark jó ideje már okostelefonokkal is foglalkozik, és aktuális toplistájának első helyén a most vadonatúj szereplőként felbukkant Samsung S6 edge található, a maga 16 megapixeles optikai képstabilizátoros f1,9-es fénylesőjével és 86 pontos eredményével. A második helyen ugyanezen gyártó 83 pontos Galaxy Note 4-es modellje található: ebben is hasonló kamera található, mint az S6 edge-ben, csak éppen az objektív némileg kisebb fényerejű.

A harmadik helyen a sokáig első helyezett, optikai képstabilizátoros és mindössze 8 megapixeles Apple iPhone 6 Plus tanyázik a maga 82 pontos eredményével, a negyedik pedig az ugyanennyi pontot kapott és hasonló felbontású, de optikai képstabilizátor nélküli Apple iPhone 6. Az ötödik a Samsung nem túl sikeres tavalyi csúcsmobilja, a még OIS nélküli Galaxy S5. A toplista hatodik és hetedik helyén az egyaránt 79-79 pontos Sony Xperia Z3, illetve Sony Xperia Z2 figyel, a nyolcadik pedig a Google Nexus 6 a maga 78 pontos pontszámával. A kilencedik a jó öreg 41 megapixeles Nokia 808 PureView (77 pont), melyet a Sony Xperia Z1 (76 pont), az Apple iPhone 5s (76 pont), illetve a Samsung Galaxy S4 (75 pont) követ a sorban.

 

Érdekesség, hogy az amúgy igen kiváló kamerát felvonultató, hatalmas szenzoros, bár nem túl fürge Nokia Lumia 1020 csak a tizenharmadik a toplistán a maga 74 pontos eredményével. Ezenkívül pedig megjegyzendő, hogy a DxOMark egyelőre még nem tesztelte az igencsak ígéretes kamerával rendelkező és csak néhány napja bejelentett LG G4-et (és elődjét, a G3-at). Ugyancsak kíváncsian várjuk, hogy a nemrégiben bejelentett Asus Zenfone Zoom, Panasonic CM1, illetve Lenovo Vibe Shot vajon hogyan teljesít majd a DxOMark nyúzópróbáján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik