Mobil

Támad az androidos Nokia tablet

A szebb napokat is látott finn gyártó egy újabb országban dobta piacra vadonatúj tabletét.

A Microsoft a közelmúltban ugyebár felvásárolta a Nokia készülékgyártó üzletágát, így a Nokia Lumia okostelefonok egy ideje már a Microsoft Devices Group gondozásában látnak napvilágot, illetve nemrégiben már az első Microsoft Lumia márkajelzésű mobilokról is lehullott a lepel. Ennek megfelelően joggal vélhettük úgy, hogy a Nokia brand sajnos a kukában végzi majd, legalábbis ami a kézzel fogható készülékek piacát illeti, a közelmúltban azonban kiderült, hogy szerencsére tévedtünk.

November közepén ugyanis bejelentették a Nokia N1 típusjelzésű tabletet, mely idén év elején fel is bukkant a kereskedelmi forgalomban. A készülék első körben sajnos csak és kizárólag Kínában volt kapható, átszámítva mintegy 70 ezer forintos áron, májusban viszont Tajvanon is megkezdődik a forgalmazása. Azt sajnos egyelőre nem tudni, hogy a Tajvanon átszámítva körülbelül 75 ezer forintba kerülő táblagép Európába pontosan mikor és milyen áron érkezik majd meg.

 

Az Apple iPad mini új riválisának tekinthető, Android 5.0 szoftveres Nokia N1 előlapján egy 7,9 colos képátlójú és 2048×1536 pixeles felbontású IPS LCD érintőkijelző található (324 ppi). A 200,7×138,6×6,9 milliméter méretű, illetve 318 gramm tömegű újdonság “agya” egy négymagos 2,3 GHz-es Intel Atom Z3580-as chipset, melynek többek közt egy PowerVR G6430-as grafikusgyorsító is a részét képezi, és amely 2 GB RAM, illetve 32 GB integrált memória társaságát élvezi. MicroSD memóriakártyás bővítési lehetőség sajnos nincs.

Az unibody alumínium borítást kapott készülék energiaellátásáról egy 5300 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, ezenkívül pedig említést érdemel többek közt a 8 megapixeles főkamera, az 5 megapixeles frontkamera, az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, illetve a sztereó hangszórók. A világelsőként Type-C microUSB 2.0 portot felvonultató Nokia N1-et egyébként nem maga a finn Nokia gyártja, hanem a Foxconn, vagyis tulajdonképpen arról van szó, hogy szigorú minőségi és design elvárások mentén a Nokia áruba bocsátotta a márkanevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik