Mobil

Az Apple letaszította a trónról a Samsungot

Elérkezett az idő, hogy a Samsung átadja piacvezető pozícióját régi nagy riválisának.

Míg néhány évvel ezelőtt köztudott tény volt, hogy messze a Nokia volt a legnagyobb mobilgyártó, az elmúlt időkben hozzászokhattunk ahhoz, hogy a Samsung a világ legnagyobb okostelefon gyártója. E tekintetben most azonban változás állt be.

A Gartner piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy 2014 utolsó negyedévében az Apple lett a globális okostelefon piac domináns szereplője. Az amerikai székhelyű vállalat a karácsonyi időszakban nem kevesebb mint 74,8 millió okostelefont adott el, melynek köszönhetően egy év alatt 17,8 százalékról 20,4 százalékra növelte piaci részesedését. Ezzel szemben a Samsung csak 73 millió smartphone-t dobott piacra, miközben piacrésze tizenkét hónap alatt 29,5 százalékról 19,9 százalékra olvadt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a kínai Lenovo állhat fel, mely a Motorola közelmúltbéli felvásárlását követően jelenleg mintegy 6,6 százalékos piacrésszel rendelkezik. A negyedik az ugyancsak kínai Huawei a maga 5,7 százalékos részesedésével, az ötödik pedig az ugyancsak ebből az országban székelő Xiaomi, mely jelenleg a piaci torta mintegy 5,1 százalékát tudhatja magáénak. A Gartner adatai szerint tavaly 1,24 millió okostelefon talált gazdára világszerte, ami mintegy 28,4 százalékos növekedést jelent 2013-hoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik