Mobil

Teszt: Samsung Galaxy A3 – mini prémium

Meglestük, hogy hogyan muzsikál a gyakorlatban a koreai gyártó minőségi kompakt okostelefon újdonsága.

Nyílt titok, hogy a 2014-es esztendő nem pont úgy sikerült a Samsung mobilrészlegének, mint ahogy azt a cég vezetői szerették volna, és ebben több tényező is igen komoly szerepet játszott. Ezek egyike az volt, hogy a Samsung csak viszonylag későn, az év második felében ébredt rá arra, hogy a vásárlóknak már a hócipőjük is tele van az egy kaptafa szappantartó designú, masszívan műanyag feelinges készülékekből. A még a régi gyakorlat jegyében fogant Galaxy S5 ennek megfelelően bukta lett, viszont a néhány hónappal később érkezett és végre új húrokat pengető Galaxy Alpha beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ez utóbbi készülék olyan jól sikerült, hogy rövid időn belül számos házon belüli követőre talált: kijött a Galaxy A3, A5 és A7, melyek közül mi most a legkisebb modellt mutatjuk be.

 

Design
A Samsung Galaxy A3 rögtön az első blikkre abszolút minőségi érzetet kelt a gyanútlan szemlélődőben, akinek ráadásul az első kézbe vételt követően sem kell csalatkoznia. A tervezők ezúttal tehát végre alaposan beletenyereltek a jóba, hiszen nemcsak a készülék vonalvezetése, hanem az anyagminősége is tökéletesen rendben van. A mindössze 6,9 milliméter vastag telefon oldalélein valódi fémből készített díszkeret található, melyhez remekül passzol tesztkészülékünk hófehér színe, de vélhetően a fekete, ezüst, pink, kék és arany változatok is megtalálják majd a maguk célközönségét. A matt hátlap az Alphától eltérően nem vehető le, vagyis a mindössze 110 gramm tömegű A3 unibody kialakítású. Az alábbi képeken a Note 4 nagytesó társaságában látható az A3-as:

 

 

Felszereltség
A hangerőt a baloldalt elhelyezett gombokkal állíthatjuk, az ellentétes oldal pedig a bekapcsológombnak, illetve a nanoSIM-et és a microSD-t fogadó kis tálcáknak ad otthont. Az Alphától eltérően ezúttal tehát könnyen bővíthető a memória, ellenben a házilagos akkumulátor cseréről mindenképpen le kell mondanunk. A fixen beépített áramforrás 1900 mAh kapacitással rendelkezik, ami egynapos, illetve kis jóindulattal másfél napos használati időt biztosít, illetve a gyári 1 amperes töltővel kényeztethető. Remek dolog, hogy nemcsak normál energiatakarékos, hanem ultratakarékos üzemmódot is kapunk, ami vészhelyzetben igen jó szolgálatot tehet.

 

 

Kijelző
A Galaxy A3-ban egy ugyanakkora méretű, 4,5 colos képátlójú érintőkijelző található, mint a Galaxy S5 miniben (Alpha: 4,7 col), ellenben a felbontás ezúttal nem 1280×720 pixel (HD), hanem csak 960×540 képpont (qHD), ami miatt a pixelsűrűség 326 ppi helyett csak 245 ppi. Az előlap mintegy 66 százalékát uraló display RGB mátrixos Super AMOLED technológiára épül, ami miatt a kontraszt szokásosan az egekben van, a betekintési szögek kellemesen nagyok, egyébként pedig a fényerőre sem lehet sok panaszunk. Négyféle (adaptív, mozi, fotó, alapvető) képernyőmód közül lehet választani, témából és betűtípusból ötöt-ötöt kapunk, a betűméret pedig hét fokozatban állítható. Az intelligens képernyőzár gondoskodik arról, hogy amíg figyeljük a kijelzőt, addig az véletlenül se kapcsoljon ki, az automata színtónus opció pedig az üzemidőt növeli meg egy kicsit. A kijelző felett sajnos nincs notifikációs LED, alul pedig egy ezúttal ujjlenyomat szenzor nélküli hagyományos nyomógomb, illetve két állítható megvilágítási idejű érintőgomb figyel. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 4,5×5,5, illetve 8×4 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

 

Kamera
A frontkamera 5 megapixeles felbontással bír és akár a tenyerünkkel is exponálásra bírható, ezenkívül pedig széles önarcképet is készíthetünk vele, a különleges arctorzító effektekről nem is beszélve. A hátlap síkjából minimálisan kiálló kameramodulban egy 8 megapixeles felbontású képérzékelő rejtőzik, melynek révén maximum 3264×2448 pixeles felvételek készíthetők, a képarány 4:3, 16:9, illetve 1:1 lehet, a fényérzékenység pedig ISO100 és ISO800 között állítható. A fénymérés középre súlyozott, mátrixos, illetve pontszerű lehet, az autofókusz nem különösebben gyors, optikai képstabilizátor pedig nem meglepő módon nincs. Említést érdemel továbbá a geotagging funkció, a hangvezérlési lehetőség, a 2/5/10 másodperces időzítő, illetve a következő üzemmódok: szép arc, panoráma, hátsó önarckép, sorozat, HDR, éjszaka, animált GOF, hangos kép és sport. A képminőség körülbelül az elvárható szinten van, de beszéljenek helyettünk inkább maguk a tesztfotók, melyek készítésekore az időjárás sajnos nem volt túl kegyes hozzánk (eredeti mérethez klikk a képre):

 

 

 

 

 

Ha nem vagyunk 4K, vagy slo-mo videó fetisiszták, akkor alapvetően elégedettek lehetünk a videófelvevővel, melynek révén maximum 1920×1080 pixeles Full HD felbontású, 30 fps sebességű, 17 Mbit/s-os bitrátájú, illetve sztereó hangsávos mozgóképek vehetők fel. Tesztvideónk:

 

Szoftver
Bár már erősen bennejárunk 2015-ben, a Galaxy A3-on még mindig a jó öreg Android 4.4.4 (KitKat) fut, és egyelőre semmit sem lehet tudni az Android 5.0 (Lollipop) frissítés érkezéséről. A TouchWiz felhasználói felület a korábbi Samsungokról már ismerős lehet, így a rendszer mélységeibe ezúttal nem megyünk bele. A négyféle módon feloldható zárolóképernyő ötféle húzás animációval bír, az alapképernyőn hét slide-unk lehet, a nulladik oldal pedig a könnyen kikapcsolható Flipboard tájékoztatóé. A felülről lehúzható sávon egyszerre öt darab, oldalirányban szkrollozható gyorsgomb, valamint egy fényerő csúszka figyel, a kijelző alján lévő ikon közül pedig a jobbszélsőre nyomva kerülhetünk a 4×5 ikonos főmenübe. Akinek ez esetleg már túl bonyolult lenne, nos annak érdemes esetleg kipróbálnia az úgynevezett egyszerű üzemmódot.

 

 

Szolgáltatások
Az intelligens jelzés lényege, hogy a készüléket az asztalról felemelve rezgés jelzi számunkra a nem fogadott hívásokat és beérkezett új üzeneteket, a némítás/szünetelés funkció pedig a telefon letakarásával és lefordításával is aktiválható – többablakos üzemmód nincs, bár ezt a nem túl nagy képernyő miatt vélhetően kevesen fogják hiányolni. Hasznos funkció, hogy a fényképeket, videókat, zenéket, hangfelvételeket és egyéb fájlokat PIN-kóddal, jelszóval és mintával védhetjük az illetéktelenek elől, ezenkívül pedig természetesen S Tervezőt és S Voice-ot is kapunk. A telefonkönyv négy részre (billentyűzet, napló, kedvencek, névjegyek) van osztva és alaphelyzetben van a készüléken számológép, diktafon, fájlkezelő és jegyzetkészítő. Az alkalmazásváltó nem olyan szép nagy és pörgethető lapokkal operál, mint a komolyabb Samsung mobilokon, ettől azonban még bőven jól használható. Az RDS-es FM-rádió használatához csatlakoztatni kell egy vezetékes headsetet, a zenelejátszó minden földi jóval fel van vértezve, a videólejátszó pedig simán elboldogul a Full HD tartalmakkal és a feliratokkal is.

 

 

Hardver
A korábbi Snapdragon 400-as chipsetet váltó Snapdragon 410-es SoC tökéletesen elegendő ahhoz, hogy fürge működésre bírja a kis A3-ast. A 64 bites és 28 nanométeres csíkszélességű MSM8916-os chipkészletben négy darab 1,2 GHz-es órajelű Cortex-A53-as processzormag és egy Adreno 306-os grafikusgyorsító rejtőzik, melyek 1,5 GB RAM, illetve 16 GB integrált flashmemória (10,5 GB szabad) társaságát élvezik. Teszteredményeink a következők: AnTuTu – 21812 pont, GeekBench 3 – 468/1405 pont, Basemark X – 4063 pont, Basemark OS II – 559 pont. A Wi-Fi b/g/n szabványú, a Bluetooth 4.0-ás verziójú, ezenkívül pedig NFC-t és GPS-vevőt is kapunk, a maximum 150/50 Mbit/s-os remek LTE mobilnetről nem is beszélve. A telefonból egyébként dupla SIM-slotos változat is létezik.

 

 

Konklúzió
A Samsung végre rátalált arra az útra, melyen akár már 1-2 éve is elindulhatott volna, ha hallgatott volna a vásárlói visszajelzésekre. A Galaxy A3 egy abszolút szerethető, prémium minőségű okostelefon, mely többek közt kellemesen kompakt mérete és kis tömege révén is komoly rajongótábort építhet ki maga mögé. Specifikációk tekintetében persze senki se várjon nagy tűzijátékot, éppen ezért nagy kár, hogy a készülék túl lett árazva: a Galaxy A3 hivatalos listaára 90 ezer forint, ami egy qHD kijelzős kompakt mobilért még akkor is sok, ha a telefont prémium termékként pozícionálja a gyártó.

Samsung Galaxy A3
Pozitívum: minőségi fémkeret és matt műanyag hátlap, masszív kialakítás, kompakt méret, alacsony tömeg, 64 bites chipset, fürge működés, bővíthető memória, korrekt kamerák, fejlett multimédiás funkciók, LTE mobilnet, FM-rádió.
Negatívum: a kijelző lehetne 720p HD felbontású, a RAM lehetne 2 GB-os, még nincs hozzá Android 5.0 frissítés, hiányzik a notifikációs LED, az akksi nem cserélhető és lehetne kicsit combosabb, túl magas ár.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik