Mobil

Kína visszavág: teszten az új Lenovo csúcsmobil

Kipróbáltuk, hogy mire képes a gyakorlatban a kínai mobil iparág egyik legütösebb és legfrissebb alkotása.

A Lenovo név hallatán a legtöbbünknek az IBM génekkel rendelkező különböző ThinkPad hordozható számítógépek jutnak eszünkbe, pedig a kínai gyártó már jó ideje okostelefonokat is készít. A néhány hónapja már hazánkban is hivatalos formában elérhető Lenovo mobilok egyre népesebb rajongótáborral rendelkeznek, most pedig van szerencsénk szerkesztőségünkben köszönteni a gyártó legfrissebb csúcskategóriás modelljét, a Lenovo Vibe Z2 Prót (K920), mely szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas produkciót ad elő.

 

Design
A szálcsiszolt alumínium hátlap, illetve a több helyen is felbukkanó apró csavarok abszolút elegáns, úgymond menő indusztriális külcsínt kölcsönöznek a készüléknek, ennek köszönhetően pedig egyáltalán nem jut eszünkbe az, hogy “na már megint egy gagyi kínai telefon”. A felhasznált anyagok és az összeszerelés minősége is nagyon rendben van, és az illesztésekre és a tapintásérzetre sem lehet panaszunk. Az unibody kialakítású telefon 156×81,3 milliméter felületű, vagyis hajszálnyival rövidebb az Apple iPhone 6 Plusnál és a Google Nexus 6-nál, és csak minimálisan hosszabb a Samsung Galaxy Note 4-nél. A 7,7 milliméteres vastagság igen tiszteletre méltó érték, ennél csak az almás phablet tud vékonyabb lenni, a 179 grammos tömeg pedig nagyjából megfelel a kategóriaátlagnak. Nem szabad elfelejteni, hogy a Vibe Z2 Pro a phablet kategóriában versenyez, vagyis méretei sokaknál már kiverhetik a biztosítékot, tehát vásárlás előtt mindenképpen érdemes kézbe venni a “kicsikét”.

 

Felszereltség
A fekete, fehér és arany színváltozatban készülő okostelefonon baloldalt állítható a hangerő, az ellentétes oldal pedig a bekapcsológombnak és egy kis kipöckölhető tálcának ad otthont. Ez utóbbi kivételesen nem egy, hanem két kártyát fogad magába: a két microSIM közül az egyes számú teljes 2G/3G/4G támogatást élvez, a második pedig csak 2G-s. MicroSD-slot hiányában a memóriabővítésről sajnos le kell mondanunk, a lítium-polimer akkumulátor 4000 mAh kapacitására azonban nem sok panaszunk lehet (Mate7: 4100 mAh, Note 4: 3220 mAh). A normál, energiatakarékos és vészhelyzet üzemmódokat támogató készülékkel simán hozható a kétnapos üzemidő, ha pedig fogytán a szufla, akkor a 2 amperes és lapított kábeles töltő relatíve gyorsan feltölti a megfáradt akksit. A hangszóró igen nagy hangerőt produkál, de csak egy van belőle, a szabványos és fedetlen microUSB port pedig az alsó él közepén található.

 

 

Kijelző
A Lenovo elképesztően vékony kávát valósított meg a Vibe Z2 Prón, melynek köszönhetően az érintőkijelző az előlap több mint 78 százalékát uralja. Hasonlóan kiváló értéke csak a Huawei Ascend Mate 7-nek van – az LG G3 76,4, a Samsung Galaxy Note 4 pedig 74,2 százalékos értékkel bír. A 6 colos képátlójú IPS LCD panel a mai divatirányzatnak megfelelően 2560×1440 pixeles QHD felbontással bír, és ily módon még a hatalmas felület ellenére is hozza a kellemes 490 ppi-s pixelsűrűséget (Mate7: 368 ppi, Note 4: 515 ppi). A Gorilla Glass 3 védettséget élvező kijelző fényereje adott esetben a 700 nitet is elérheti, tehát még erős napsütésben is jól látható a képe, egyedül talán csak abba tudunk belekötni, hogy a feketéje lehetne talán kicsit sötétebb. A betűméret négy fokozatban állítható, gyári témabeállításból pedig hatot kapunk. Az LCD felett egy notifikációs LED és egy 5 megapixeles, a képernyő fényét opcionálisan derítésre használó frontkamera található, alul pedig három érintőgombra lehetünk figyelmesek, melyek alaphelyzetben (háttérvilágítás nélkül) láthatatlanok. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 6×8,5, illezve 11,5×6,5 milliméteres gombokat vonultat fel.

 

 

 

Kamera
A négyszögletes kameramodul néhány milliméternyit kiáll a hátlap síkjából, és egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy nem fog idő előtt összekarcolódni. A modul “lelke” egy 16 megapixeles felbontású Sony BSI-CMOS képszenzor, ami előtt egy remek optikai képstabilizátor és egy f2,2-es fényerejű lencse teljesít szolgálatot. A legnagyobb választható felbontás 5328×3000 pixel, a képarány 16:9, 4:3, illetve 1:1 lehet, sötétben pedig jó szolgálatot tehet a remek dupla LED-es segédfény. A Lumia telefonokéhoz hasonló kamera UI-n nemcsak a fehéregyensúly és a fókuszálás, hanem a zársebesség (1/30-1 másodperc) és a fényérzékenység (ISO100-1600) is manuálisan állítható. A fókuszálás bár nem rekordgyors, a sebességével azért elégedettek lehetünk. Szólnunk kell többek közt a geotaggingről, a 3/5/10 másodperces időzítőről, a mosolyérzékelésről, a hangvezérlésről, az állítható fénymérésről, a kétujjas AE/AF választási lehetőségről, a HDR funkcióról, illetve a panorámakép üzemmódról. A képminőség teljesen okés, de beszéljenek helyettünk inkább maguk a tesztfotók (klikk a képekre a nagyobb méretért):

 

 

 

 

 

A videófelvevő természetesen hozza a manapság elvárható 4K szintet: a 95 (!) Mbit/s bitrátájú, 30 fps sebességű és sztereó hangsávos felvételek kiváló minőségűek, azonban rengeteg helyet foglalnak és készítésük során alaposan felmelegszik a telefon hátlapja. Ezenkívül természetesen Full HD-ban is videózhatunk, ha pedig beérjük 720p HD-vel, akkor 120 fps sebesség a jutalmunk. Íme egy Ultra HD felbontású tesztvideó:

 

Szoftver
Nyalókát (Lollipop, Android 5.0) egyelőre ugyan még nem kapott a Vibe Z2 Pro, de a készüléken a cikk írásakor futó Android 4.4.2-es KitKatre sem lehet panaszunk, hiszen stabilan és fürgén teszi a dolgát. A zöld robot ezúttal egy Lenovo Launcher 6.0 nevezetű felhasználói felületet húzott magára, mely a korábbi Lenovo felhasználók számára alapjaiban véve már ismerős lehet. Hagyományos értelemben vett főmenü nincs, vagyis minden alkalmazást és widgetet az alapképernyő slide-jainak valamelyikén kell elhelyezni: a maximum 18 oldalon 5×4-es elrendezésben figyelnek a kis ikonok. Hétféle lapozási animáció közül lehet választani, ezenkívül pedig adott a lehetőség, hogy az “asztalról” mentést, illetve visszaállítást készítsünk. A felülről lehúzható sávon alaphelyzetben öt gyorsgomb és egy fényerő csúszka látható, de egy lefelé irányuló húzással ennél több ilyen készséget is felfedhetünk egyszerre. Hasznos apróság, hogy amennyiben egy C betűt rajzolunk a képernyőre, akkor egy 4-4,7 colos méretűre zsugorított, egy kézzel könnyebben kezelhető megoldást kapunk, de például az osztott képernyős üzemmódról sajnos le kell mondanunk. A be- és kikapcsolás ütemezhető, a készülék rázással zárolható és a zsebünkben hangosabban csörög, az asztalról felvéve pedig csökken a csengés hangereje.

 

 

Szolgáltatások
A Security szekcióban többek közt víruskeresőt, adatvédelmi őrt, adathasználat figyelőt, üzenetszűrőt, gyorsító funkciót, privát tér opciót, lopásvédelmet és szülői felügyeletet is találhatunk, a SYNCit révén pedig a névjegyekről, az SMS-ekről és a híváslistáról készíthetünk biztonsági mentést. A SHAREit egyszerű fájlátvitelt biztosít a telefon, a tablet és a számítógépünk között, a CLONEit pedig névjegyeket, SMS-eket és képeket transzportál két mobil között. Szólnunk kell továbbá a fájlkezelőről, a számológépről, a diktafonról, az iránytűről, az Evernote kliensről, a Kingsoft Office-ről, illetve a Chrome mellett ott figyelő UC Browserről. A VezetésApp hat nagyméretű ikonnal támogatja a vezetés közbeni biztonságos mobilhasználatot, navigációra pedig ott a Google-féle standard megoldás, illetve a 30 napos Route 66 demó. A videólejátszó remekül teszi a dolgát és a képét lekicsinyítve bárhova oda lehet pakolni a kijelzőn, ezenkívül pedig egy korrekt zenelejátszót és FM-rádiót is kapunk a pénzünkért.

 

 

Hardver
A motorháztető alatt egy Qualcomm Snapdragon 801-es chipset, egész pontosan az MSM8974AC található, mely a maga négy darab 2,5 GHz-es órajelű Krait 400 processzormagja és 500 MHz-es Adreno 330-as grafikusgyorsítója révén még 2015 elején is remekül teljesít, főleg 3 GB RAM társaságában. No, persze egy QHD kijelző mellé nem ártott volna már egy 805-ös Snapit pattintani, de hát ez van, ezt kell szeretni. A fokozott tempó mellett kézmelegítőként is funkcionáló Vibe Z2 Pro teszteredményei a következők: AnTuTu – 42866 pont, Geekbench – 959/2928 pont, Basemark X – 24009 pont, Basemark OS II – 1171 pont. Infravörös port nincs, azonban az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi, a 150/50 Mbit/s-os 4G mobilnet, a Bluetooth 4.0, az NFC, a GPS-vevő, az USB OTG és az MHL támogatás is adott. A memória sajnos nem bővíthető, de a 32 GB, illetve egész pontosan 26 GB szabad integrált flashmemória sokak számára elegendő lehet. Az alábbi képen az iPhone 6 Plus és a Samsung Galaxy Note 4 társaságában vehető szemügye a Lenovo Vibe Z2 Pro:

 

 

Konklúzió
A Vibe Z2 Pro “személyében” egy újabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy a Motorolát nemrégiben bekebelezett Lenovo bizony nagyon is komolyan gondolja ezt az okostelefon bizniszt. Adott egy elegánsan vékony, minőségi fémházba bújtatott phablet, a maga hatalmas és remek minőségű kijelzőjével, igen combos akksijával és optikai képstabilizátoros kamerájával. Mit mondhatunk erre? Talán csak annyit, hogy: igen, még-még, ilyet és sokat! Az ettől függetlenül persze nem teljesen hibátlan Lenovo Vibe Z2 Pro hazánkban jelenleg mintegy 170 ezer forintos kártyafüggetlen áron kapható, vagyis a trendi iPhone 6 Plusnál és a cerkás Samsung Galaxy Note 4-nél olcsóbb, az egyszerűbb kijelzős és OIS nélküli kamerás Huawei Ascend Mate7-nél pedig valamivel drágább.

Lenovo Vibe Z2 Pro
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, fémház, vékony formaterv, szupervékony kávák, nagy fényerejű QHD kijelző, optikai képstabilizátoros kamera rengeteg opcióval, 4K videófelvevő, 5 megapixeles frontkamera, nagykapacitású akkumulátor, fürge működés, egykezes használatot segítő opció, LTE mobilnet, gyors Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC, USB OTG, MHL, dupla SIM-slot, erős hangszóró.
Negatívum: nem bővíthető a memória, fokozott melegedési hajlam, még nem 805-ös Snapdragon van benne, a kijelző feketéi lehetnének kicsit mélyebbek, nincs többablakos üzemmód, nincs rajta sztereó hangszóró és infravörös port, az akksi nem cserélhető, egyelőre nincs rá Android 5.0 frissítés, nem vízálló, nincs hardveres exponálógomb és cerka.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik